V-ти Международен панаир на народните занаяти “Етър” 2007

Министерството на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографският комплекс “Етър” – Габрово организират за пети път Международен панаир на народните занаяти, който ще се проведе в Архитектурно-етнографски комплекс “Етър” – Габрово от 6 до 9 септември 2007 г.

Етърският панаир показва българските занаяти пред широка публика и създава условия за представяне на майстори от различни етнографски райони от страната, спомага за опознаването на различни регионални традиции, подпомага опазването и развитието на културните традиции.

До момента участие в панаира са заявили над 60 майстори от страната и чужбина – грънчари, хлопкари, ножари, килимари, бакърджии, кошничари, дърворезбари, тъкачи, иконописци, везбари, абаджии, куюмджии, копаничари, майстори на народни музикални инструменти, на изделия от мъниста и други. Тази година в панаира ще участват и майстори от Франция, Румъния, Украйна, Русия и Германия.

За пета поредна година панаирът е съпровождан от майсторско състезание, като всяка година майсторите се състезават в различен занаят. Тази година той ще е копаничарство – ръчно издълбаване на дърво. Майсторство в надпреварата ще премерят петима майстори копаничари. Победителят ще бъде определен от експертно жури с председател ст. н. с. д-р Надежда Тенева, зам.-директор на Етнографски институт с музей при БАН. Ще му бъде връчена голямата награда “Сребърна хлопка”, почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар в АЕК “Етър” за следващата година. Предвидена е още една награда за “Млад майстор” – почетен диплом и парична награда.

Традиционно Етърският панаир е съпътстван от Международна научна конференция, чиято тема тази година е “Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще”.

В дните на панаира ще бъде открита авторска изложба-базар “Ковано желязо” на Лазар Урумов – победител в майсторската надпревара през 2006 г.

Програмата на панаира включва разнообразни фолклорни концерти на солисти и ансамбли от цялата страна. В “Етъра” ще гостуват: Илия Луков и танцова формация “Пирина”, Духов оркестър и танцов състав – гр. Оряхово, Детски фолклорен ансамбъл “Габровче” – гр. Габрово с худ. ръководител Л. Захариев, Фолклорен ансамбъл “Тракия” с худ. ръководител Д. Дженева, и състави за изворен фолклор.

Ревю на традиционни български костюми от различни етнографски области, от частната колекция на Стоян Георгиев и възстановки на домашни занятия и традиционни битови дейности ще обогатят панаирната програма.

Сподели в: