Ultimate Santana

За пръв път на бял свят се представя една колекция от песните на Santana и неговата група, обхващаща творчеството й още от рок ерата Уудсток, където момчетата донасят латино ритмите от западния бряг и ги налагат по американските радиостанции в началото на 70-те години.

Ultimate Santana” отпразнува кариерата на един изпълнител и неговата музика. В него са включени три неиздавани досега парчета. Албумът ще бъде издаден през октомври, а пилотният сингъл – “Into The Night”, в дует с Chad Kroeger, звучи в българския ефир от средата на август.

“Ultimate Santana” е първата антология на Santana, включваща по-ранните им хитови композиции като “Supernatural” (1999 г.), “Shaman” (2002 г.) и “All That I Am” (2005 г.). И трите албума са продуциран и от Carlos Santana и Clive Davis (президент на Sony BMG), който първи разпознава таланта и предрича успеха им още в самото начало на формирането на групата през 1969 г.

Три декади по-късно “Supernatural” стана и си остава до момента един феномен в музикалната индустрия. Той е сертифициран цели 15 пъти като платинен в Америка и е номер 6 в класацията за най-продавани албуми в историята на Nielsen Soundscan.

Албумът прекарва 102 седмици в класацията на Billboard, като цели 12 седемдневки остава на първа позиция (оттогава нито един албум не е оставал повече от 8 седмици на върха). Успехът на албума е предхождан от разбиващия пилотен хит сингъл “Smooth”, написан и изпълнен заедно с Rob Thomas от групата Matchbox Twenty. Той остава 12 седмици № 1 в Billboard Hot 100, което го прави и първия хит на Santana, достигнал тази позиция.

Друг провокатор за успеха на албума е и “Maria Maria” (заедно с Product G&B), който остава номер едно в класацията за поп музика 10 седмици и 3 седмици номер 1 в тази за R&B.

Най-значимото, което постига “Supernatural” е, че успява да генерира рекордните за един албум или проект 9 награди Грами – в категориите Album Of the Year, Best Rock Album, както и Record Of the Year, Song of the Year, Best Pop Collaboration – всички за сингъла “Smooth, “плюс Best Pop Performance by a Duo/Group за “Maria Maria” и Best Rock Performance by a Duo/Group за “Put Your Lights On” (заедно с Everlast).

Албумът печели също така награди и на премиерата на Latin Grammy Awards, пилотното издание на шоуто, в категориите Record Of The Year и Best Rock Performance by a Duo/Group – за “Corazon Espinado” (заедно с Manа). Всичко това неминуемо присъства в “Ultimate Santana”.

След такъв албум като “Supernatural” е трудно да издадеш нещо, което да бъде хитово, но “Shaman” (2002 г., ), донася на Santana втори пореден мултиплатинен номер едно албум. Пилотният сингъл от него – “The Game of Love” (заедно с Michelle Branch), може да бъде чут отново тук в неиздавана версия с Tina Turner. В него са включени още и “Why Don’t You and I” – нова песен, записана заедно с Chad Kroeger, който се присъединява към Santana и в най-новия му обещаващ сингъл “Into The Night”.

Третият албум, включен в антологията, е “All That I Am”. Той е издаден през 2005 г. и успява да достигне до втора позиция в класацията за албуми Billboard 200. От него е прибавено рок парчето “Just Feel Better”, изпълнено заедно със Steven Tyler от Aerosmith.

Ultimate Santana” притежава едно феноменално звучене, съчетало в себе си едни от най-ранните и нови записи на Columbia Records. В него са включени парчета от едноименния дебютен албум на Santana (издаден през 1969 г.), последвани от техните исторически съботни концерти на Уудсток. В резултат на тези пърформанси излиза първият им сингъл “Evil Ways”, достигнал до челната десетка в класациите.

Минавайки през втория им албум от 1970 г. – “Abraxas”, в който присъстват две парчета, които и до ден днешен продължават да бъдат преиздавани – “Oye Como Va” (на Tito Puente) и “Black Magic Woman” (на Fleetwood Mac); плюс трети, изцяло техен хит – “Samba Pa Ti”.

Отдадена е почит и на издадения през 1971 г. албум – “Santana III”, който присъства тук с два сингъла – “Everybody’s Everything” и “No One To Depend On”. След това “Ultimate Santana” скача 5 години напред към песента “Europa” – част от албума “Amigos” (1976 г.), чрез който бе представен новият водещ вокал Greg Walker, останал в групата повече от десет години.

Тази година се навършват 40 години, откакто Santana Blues Band прави първото си представление във Fillmore West на Bill Graham, в Сан Франциско.

Днес Santana на практика е уникален бенд – един сред малкото от първото поколение събрали се в Bay Area, които единствено успяват да се задържат на върха толкова много години. Техните албуми са получили 20 златни, платинени и мулти платинени сертификати с достигнати продажби от над 90 милиона копия в цял свят. “Ultimate Santana” увековечава креативността, таланта и изпълнената с емоции музика на Карлос Сантана.

Сподели в: