Transglobal Underground идват в София

Легендарните Transglobal Underground идват в София на 10 май 2008 г. Култовата група пристига в състав – Тим, Хами, Шеема, Гърджит и Тююпс за пълен лайв в голямата зала на Парти Център 4 КМ.

Transglobal Underground са английска група, които много успешно смесват всички видове „световна” музика. Проектът се е разраствал, подсилван от общата любов на създателите му към танцувалната, авангардната и световна музика, и обединява музикалните вкусове и културното минало на всеки един от музикантите.

Transglobal Underground са формирани през 1990 г. от Тим Уелан (Алекс, keyboards/guitar/programming), Хамид Манту (Хамилтън Лий, Ман Ту, drums/percussion/programming) и Каунт Дубула (bass). Уелан и Манту са основатели на Британската ню уейв група Furniture. Въпреки че групата е била с често променящ се състав, за по-дълго са се задържали звезди като Наташа Атлас, Джони Калси, Колъридж, Тююп, Шиима Мъкержи и Нийл Спаркс. Трио Българка и Аки Наваз са били гост изпълнители. Техни песни са ремиксирани от Дредзон, Лайънрок и Юъ, а те са ремиксирали парчета на Фън-Да-Ментал, Трансйоик и др.

Първият сингъл на групата е “Temple Head”. Той е минал през няколко лейбъла преди да бъде издаден от Nation Records през 1991 г. Веднага печели титлата „сингъл на седмицата” от Melody Maker, публикация, която често е представяла групата.  След това Transglobal Underground подписват с Deconstruction Records, за които записват албум.

След следващите два албума Наташа Атлас напуска групата, за да се съсредоточи върху соловата си кариера, в която продуценти са основните хора от Transglobal Underground. Дубула и Спаркс също напускат, за да формират Temple of Sound. След известно прекъсване се появява нов състав на Transglobal Underground – с албума "Rejoice Rejoice". Тогава и заминават на турне из Европа с легендарните Джими Пейдж и Робърт Плант. След издаването на албума "Yes Boss Food Corner" групата напуска Nation Records и създава свой лейбъл – Mule Satellite. През 2004  г. издават албума "Impossible Broadcasting", който доказва, че шест албума по-късно Transglobal Underground не са загубили вдъхновението си, което ги е водило през годините и се нареждат съвсем заслужено до имена като Asian Dub Foundation и Badmarsh&Shri.

Те не могат да бъдат поставени под общия знаменател на “световната музика”, а по-скоро като създатели на стила “tribal house-world fusion-ambient dub”. През 2008 г. са номинирани за голямата награда на BBC в категорията „Клубна група” на годината.

Цена на билет (предварителна продажба): 20.00 лева.
Цена на билет (на входа): 25.00 лева.

Сподели в: