"The Chopin album" от феноменалния пианист Ланг Ланг

Музиката на Шопен, обожавана заради непредходната й красота и сила, има изключителна роля в живота на китайския пианист Ланг Ланг. В навечерието на своя 30-годишен юбилей, голямата звезда в афиша на Sony Classical записа първия си пълен рецитал-албум с шедьоври от композитора, озаглавен “The Chopin Album”.

„The Chopin Album” е третият албум на Ланг Ланг с творби от Шопен след проектите „Етюди от Шопен (oп. 25) /Andante spianato & Grande Polonaise” и колекция с различни откъси. „Шопен „говори” на най-универсалния език – казва Ланг Ланг – той е най-големият посланик на класическата музика от всички велики композитори. Творчеството на Шопен може да развълнува всеки”.

Музиката на Шопен съпровожда Ланг Ланг от началото на кариерата му. Едно от първите произведения, които пианистът научава е Голям брилянтен валс, oп. 18, включен в албума. С произведения от Шопен, Ланг Ланг печели множество конкурси и отличия, сред които първа награда на международните конкурси за млади пианисти в Етлинген, Германия през 1994 и в Сендай, Япония през 1995г. С кое произведение ли? Втори концерт за пиано от Шопен. Следват Етюдите от Шопен, с които Ланг Ланг изнася сензационния рецитал в държавната концертна зала в Пекин, когато е само на 14 години. Този концерт му отваря вратите на музикалния институт Къртис във Филаделфия, където учи под ръководството на прочутия американски пианист и преподавател Гари Графман.

“Етюдите на Шопен имат специално място в сърцето на всеки пианист. С тях научаваш толкова много и различни елементи от техниката при свирене. Но те не са само брилятно техническо упражнение за пръстите. Етюдите развиват ума, тренират умението да контролираш различните емоционални състояния и най-важното – учат как да възприемаш и интерпретираш музиката”. – споделя Ланг

Освен в стандартна версия, албумът излиза и в делукс издание с бонус DVD включващо кадри от ранните години на Ланг Ланг: международните конкурси в Етлинген (1994) и в Сендай (1995) ; концертът в Пекин от 1995 и част от рецитала в Пекин през 1996 година ; концертно изпълнение на “Голям брилянтен валс” в ла бемол мажор, оп.34, no. 1 (запис от концерта във Виена), Полонеза в ла бемол мажор, опус 53, популярна още като „Героична” (запис от Берлин) и Етюд в сол бемол мажор, оп.10, no. 5, записан по време на фестивала 2011 iTunes Festival заедно с оркестъра на Раундхаус в Лондон.
***
Ланг Ланг е най-скъпият „трансфер” на класически музикант в света след като премина от „Дойче Грамофон” в „Сони Класикъл” през 2011 год. Не случайно, той е определян за най-горещото име в класическата музика, жанр, в който изпълнителите и оркестрите продават албумите си в тиражи от стотици копия, а Ланг Ланг държи рекордни продажби от стотици хиляди броя. В родината си той е провъзгласен за най-големия вдъхновител на нацията и главен „виновник” за близо 40-те милиона студенти по пиано в Китай.

Ланг Ланг е истинско дете-чудо. Още на 5 години изнася първия си рецитал, на 9 години влиза в Консерваторията в Пекин, а на 14 години представя първия си самостоятелен рецитал с всички 24 етюда на Шопен. През 2003 година подписва договор с „Дойче Грамофон” и издава дебютния си албум с творби на Чайковски и Менделсон под диригентството на Даниел Боренбойм с Чикагския симфоничен оркестър. През 2008 година заедно с Хърби Хенкок свири на сцената на юбилейното издание на наградите „Грами”, а малко по-късно на бял роял, специално създаден за него от фирмата Stainway – “Lang Lang Stainway”, открива олимпийските игри в Пекин.

През есента на 2011-та, Ланг Ланг записа първия си албум за „Сони Класикъл”, озаглавен “Live in Vienna” с творби от Бетовен, Прокофиев, Албенис и Шопен. Албумът има и специално издание към него с DVD, включващо филма „Lang Lang – The Third Dimension” (Ланг Ланг – третото измерение…) на 3D формат от Вирджиния Рекърдс/СМЕ.

Съдържание
Frédéric Chopin
12 Études op. 25
Nocturne in E-flat major op. 55 no. 2
Nocturne in F major op. 15 no. 1
Grande Valse brillante in E-flat major op. 18
Andante spianato & Grande Polonaise op. 22
Nocturne in C-sharp minor op. posth. (KK IVa/16)
Waltz in D-flat major op. 64 no. 1 “Minute”

Сподели в: