Strunz и Farah идват за концерт в НДК

Музикантското дуо ще бъде специален гост на ежегодния Новогодишен музикален фестивал, организиран от НДК. Датата на концерта им е 5 януари 2009 г. (понеделник) от 19:00 ч., а мястото – зала 1 на НДК.

За последните 20 години виртуозите на китарата Струнц и Фара са истински пионери в инструменталната музика, които импровизират в стиловете фламенко, етно джаз, латино и афро-латино. Музиката, която създават е опияняваща и въздействаща, вдъхновена от националната култура и традиции на Средния Изток.

Хорхе Струнц е роден в Коста Рика, а Ардешир Фара – в Иран. Любовта към китарата и при двамата се заражда от съвсем ранна детска възраст. Срещат се през 1979 г. и решават да направят съвместен проект. Само година по-късно вече излиза първият им съвместен албум Mosaico, издаден от собствения лейбъл на двамата музиканти Selva Records. Албумът бързо печели вниманието на аудиторията и е номиниран за награда „Грами” за най-добър етно-албум само няколко месеца след издаването му. Скоро Струнц и Фара привличат вниманието на Ричард Бок – много значима  фигура в радио-бизнеса в джазсредите, който помага на дуото да подпише договор с престижния лейбъл Milestone.

От този момент талантливите китаристи правят множество записи, издават няколко албума заедно, в които канят за гост-музиканти някои от най-добрите съвременни инструменталисти. Хорхе Струнц прави забележителна кариера и благодарение на партньорството си с Пако Де Лусия, когато замества великия Ал Ди Меола в The Guitar Trio.

Китарното дуо работи със Стинг в записите на албума му The Living Sea: Soundtrack. Музиката, която двамата виртуози създават е ефирна, чувствена, леко мистична и изключително виртуозна. Най-впечатляващото в творчеството на Струнц и Фара е способността им да съчетават своята уникална техника на свирене със забележителни композиции, много емоционални изпълнения и завладяваща стойностна музика.

През годините на своята съвместна кариера Струнц и Фара издават заедно 17 албума, някои от които са истински шедьоври в историята на китарната музика. През 2006 е издаден и последният албум на дуото Jungle Guitars.

Билетите за концерта вече са в продажба и са на цени от 20 до 120 лв. Те могат да бъдат закупени от касите на билетен център НДК, както и от касите на Тикетпро и неговите партньори в цялата страна и онлайн на адрес www.ticketpro.bg

* * *

Концерт на Лукаш Куропачевски – класическа китара
Творби за китара от Росен Балкански

Сподели в: