Srbija Hardcore Attack на 3-ти Май 2008 в София

Srbija Hardcore Attack – 3-ти Май 2008г. – с участието на групите ENVY (България), Never Lost  (Сърбия), This Is How We Feel (Сърбия), DISCORD (Сърбия), Клуб “Тукан” – София

Към обявения преди две седмици лайф SRBIJA HARDCORE ATTACK! се присъединява и култовата белградска група DISCORD! Това ще бъде второто й гостуване в страната ни, като както изпълнителите, така и публиката пазят добри спомени за предишния концерт в София. Изключително обичаната в родината си банда идва за изпълнението си на 3-ти май в столицата с двойна доза хъс и ентусиазъм и почти оригинален състав. Ненад, Марчело и Деян са хората, които създават DISCORD преди 11 години, а с тях идва и Данило, барабанист на групата последните три години.

Идеята на SRBIJA HARDCORE ATTACK! е да се представят хардкор групи от съседна Сърбия, събирайки на една сцена две от бързо набиращите популярност нови групи в Белград, TIHWF (This Is How We Feel) и Never Lost, както и една от емблематичните представителки на белградската хардкор сцена през последните вече над 10 години, а именно DISCORD.

Българската „връзка” в събитието е в лицето на една утвърдената софийска група ENVY, с вече установен контакт със сръбската хадркор сцена и добри възможности за популяризиране и извън границите на страната ни, започвайки от съседните държави.

Събитието е съпроводено с още едно гостуване на представители на сръбския ъндъргроунд, като това допринася допълнително за представянето на сцената на съседката ни и създава повече възможности за обмен и бъдещи сътрудничества. На провеждащия се на 3-ти и 4-ти май 8-ми Национален Тату Фест в зала Христо Ботев, по покана на The Hunt, ще се представи популярното в ъндъргроунд музикалните среди в Сърбия DARK TATTOO STUDIO, базирано в Ниш, но отскоро опериращо и в Белград.

DISCORD /Сърбия/
http://www.discordbg.com/
http://www.myspace.com/discordbg

Хардкор групата Discord е създадена още през 1997г. от Марчело (китара), Тихи (барабани), Деян (бас) и Ненад (вокал). Всички те имат предишен музикален опит в съвсем не неизвестни местни банди като Dead Silence, Voice of Minority и легендарните Eyesburn. Discord се ражда като група, пълна с нови идеи, и в отговор на вече назряващите вътрешни конфликти в тогавашната белградска хардкор сцена и политизирането на част от групите. В София  през май идват с друг барабанист, Данило, който по стечение на обстоятелствата сменя Тихи през 2005.

През юни 1997 Discord прави първите си записи, резултатът от които е EP "This Melting Nation", също така осъществяват множество живи изпънения заедно с групи като Eyesburn, Sunshine, Pro-Pain, Hitman, Thimble, Yobo… През лятото на 1999 започва записването и на дебютния им албум, "Gathering", в Bare Wired студио в Белград. Дискът е издаден през следващата година от независимия лейбъл "Burner Sound".

След като нашумяват, до годините на „промяната” в Сърбия, на Discord им е забранено да свирят почти навсякъде.

След някоко години бандата вече е записала нов материал, а заглавието, под което той излиза през 2004-та година, е "Presence".

2004-та бележи за групата и друго значимо събитие: първото им участие на мегафестивала EXIT в Нови Сад (отличен миналата година за „Най-добър фестивал” от UK Festival Awards). Тогава те излизат на една сцена заедно с Eyesburn и Soulfly. През същата година свирят и в Тузла, Босна и Херцеговина със Zero +, както и на концерта на 25 Ta Life (NY) на концерта им в Белград, заедно с българите Last Hope.

През следвачите две години Discord са поканени отново за участие на EXIT и отново като съпорт на емблематични за стила групи ‑ Agnostic Front (Exit 2005) и Madball (Exit 2006). Взимат участие и в организирания от Re-Act Music в София X-MASS фестивал през декември 2006-та, където определено успяват да спечелят българската публика.

През 2006-та Discord реализират и видео клип клъм песента “Freedomized”, част от албума "Presence".

Музикалният стил и текстовете превръщат Discord в една от групите истински представители на ъндърграунд музиката на Сърбия, с непрекъснато нарастващ брой почитатели и поддръжници, за които от групата казват, че са причината все още да съществуват и да разпространяват хардкор движението.

Сподели в: