Spirit of Burgas ще промотира родни артисти в Европа

Европейската програма, в която престижно място заема българския фестивал Spirit of Burgas се нарича CETEP (Central European Talent Exchange Program). В нея членуват общо 14 фестивала от Централна, Югоизточна и Източна Европа.
Освен Spirit of Burgas като единствен български фестивал, поканен да участва в CETEP, останалите са:
Live Music Festival – Полша
Pohoda – Словакия
Rock For People – Чехия
Taksirat – Македония
T-Mobile Music Festival – Хърватска
Woodstock Festival – Полша
B`estfest – Румъния
Exit – Сърбия
Wilsonic – Словакия
Sziget – Унгария
Heineken Open`er Festival – Полша
Positivus Festival – Латвия
Eurosonic Noorderslag – Холандия, който е и координатор на програмата.

Всички те ще работят в следващите пет години съвместно като извършват взаимен обмен на групи, артисти и DJи от съответните държави.
Съществува обща неудовлетвореност у участниците в CETEP от факта, че на артисти от съответните държави обикновено се отрежда подгряваща или запълваща роля при програмиране на фестивалните сцени, както и в извънфестивалния концертен живот. Затова и участниците в програмата ще бъдат обединени около общите усилия да подпомогнат развитието на артистите от региона и да се преборят за по-добро позициониране на родните си групи и изпълнители на международната сцена.
Инициативата CETEP стъпва върху платформи за обмен на артисти като musicXport (www.musicxport.nl) и European Talent Exchange Program (www.etep.nl).
Сътрудничеството стартира на 28 май тази година на работна среща в Будапеща. В нея взеха участие и представители на Yourope – Европейската асоциация на фестивалите (http://www.yourope.org), която постави SPIRIT of Burgas сред 15те най-добри фестивала в категорията „Best European Festival” на Yourope Festival Awards през 2008г. – още след първото издание на българския фестивал.

На 8 и 9 юли предстои втора среща в Нови Сад, Сърбия, на която ще се обсъждат детайли по селекцията на групите, артистите и DJ’те, както и позиционирането им по фестивалните сцени.

За българския фестивал Spirit of Burgas е чест, че е поканен да е един от членовете по програмата. Екипът на Beck’s, марката която за поредна година е част от тази емоция, също споделя тази гордост. Организаторите на фестивала приемат това като признание за усилията им в последните четири години. Те обещават, че от тук нататък ще работят за максимално промотиране и лансиране на българските музиканти на международната фестивална и концертна сцена в сътрудничество с колегите си от другите фестивали участващи в CETEP.

Билети за Spirit of Burgas 2011:
Предварителна продажба:
1-дневен: 50 лв. (25 евро)
3-дневен: 120 лв. (60 евро)
Къмпинг: 30 лв. (15 евро)

Билетите са в продажба в мрежата на Eventim.bg.
На входа в дните на фестивала:
1-дневен: 60 лв.
3-дневен: 140 лв.

Сподели в: