Soulja Boy – Детето чудо от Юга

"Той е истински гений, човече. Все едно да напипаш Майкъл Джексън в началото. Говорим за такъв талант.” Силни думи, присъщи по-скоро на някой озверял блогър, отколкото на един от най-големите импресарио агенти в играта. Но Мистър Колипарк, известен от работата си за Ying Yang Twins, използва тези суперлативи, описвайки феномена от Атланта Soulja Boy. Още ли сте скептични? Чуйте това: на възраст, в която обикновено момчетата все още се борят с акнето и кривите зъби, Soulja Boy има договор с големите Interscope Records. Та как е успял този 16-годишен рапър/ продуцент да се разкара от досадните даскали в гимназията Саут Панола, Бейтсвил, Мисисипи и да подпише сделка в лъскавия офис на Джими Айовайн? Нека да попълним празнините.

Soulja Boy, по паспорт ДеАндре Уей, е роден в Чикаго, а от 6-годишен живее в Атланта, кипящият казан на музикалната креативност, в който нещата сериозно завират в средата на 90-те. Артисти като OutKast, Usher, Jermaine Dupri и Goodie Mob израстват от местни звезди до национални сензации, неумолимо издигайки силата на юга.

Виждайки какво се случва с обкръжението му, Младият Soulja, решава да впрегне сили в музиката заедно с приятеля си Young Kwon: "Той беше този, който ме научи как се правят бийтове и парчета; той записа най-първите ми неща,” разкрива Soulja. "Той ме научи на всичко, което знаеше в неговото домашно студио.” Апетитът на Soulja се засилва, когато сам започва да продуцира. Но докато времето му е неограничено, ресурсите – са. „Не исках да пораствам, израстнах беден”, признава Soulja. "Живеехме заедно с малкия ми брат и мама, нямахме много пари. Единственото, което правех, беше да ходя на училище. Бях доста умен, истински отличник. Но музиката се отрази на оценките ми, няма да лъжа.”

По ирония на съдбата, последвалото напускане на Атланта отбелязва следващата стъпка в музикалния марш на Soulja. Докато е в 8-ми клас, той се мести да живее близо до Мисисипи заедно с баща си. „Преместих се да живея с татко, защото той имаше малко повече пари и можеше да осигури повече за мен,” разказва Soulja. „Тогава получих компютър. Когато се преместих в Мисисипи, трябваше да преосмисля всичко. Но това всъщност се оказа скрита благословия, защото ако не бях отишъл там, сега нямаше да съм този, който съм днес. Нямаше да имам достъп до компютър, интернет, нямаше да имам камера, с която да снимам как танцувам. Последвах повика на парите. Ако нямаше кинти, никой нямаше да разбере за всичко.”

Под  „всичко” той има пред вид това, което създаде чрез интернет. Soulja заформя дуото The 30/30 Boys със своя съученик и съконспиратор Arab. Двамата забиват веселяшки песнишки и ги изстрелват в мрежата. „Първо качвахме парчета в SoundClick, където другите могат да ги коментират, да ги оценяват и да ги свалят,” разказва Soulja. "Получавахме много добри реакции, така че си спретнах и мой уеб сайт – www.souljaboytellem.com." След като отваря сайта и заедно с мениджъра си Майкъл Сайкс, известен като Miami Mike, Soulja вече има пространство, в което да покаже на широко всичките си атрибути. "Не мисля, че хората харесват само музиката ми, те харесват мен,” подозира той. „Наяве излезе моята личност, стилът ми. Ако някой просто слуша музиката ми, а не ме познава, едва ли ще ме хареса толкова, ако ме види как рапирам на живо. Това e Soulja boy, това е пичът. И ти искаш да си като него, като този пич тук.”

На пръв поглед това изказване звучи смело и заради възрастта му, но по-задълбочената проверка само ще докаже, че Soulja наистина е на много високо ниво. Старият му съмишленик Arab все още му е добър приятел и го съпортва с бек вокали на турнета. А мистър Collipark, през неговата компания Collipark Music, привлича вниманието на големия лейбъл Interscope към Soulja Boy.

"За един възрастен, който не знае какво се случва, това момче може и да не изглежда сериозно. Но ако наистина познаваш феновете и ти е ясна реалната ситуация, ще разбереш, че е култ. В интерес на истината, той още нямаше истински сингъл, когато подписах с него. Всичко е в неговия лайфстайл, начина, по който се облича, кецовете му. В началото беше всичко това, добавихме и музиката. Част от взривяващата магия на Soulja е това, че децата просто възприемат музиката му като тяхна собствена. Те имат нещо, което никой друг не може да има. Но ако не подскачате заедно с него, ще гледате на него само като на еднодневка.”

"Ако повече хора от Мисисипи имаха начин да покажат на света какво правят, щеше да има доста по-добри пичове от много от тези, които се вихрят сега. Противоречиво е, защото хората казват, че Юга убива хип хопа, но аз го усещам различно и по нов начин, а хората все още си карат по старому. Светът се променя, аз съм от новата генерация,” уверен е Soulja Boy.

И накрая, малко аритметика: почти 10 милиона души са посетили майспейс страницата на Soulja Boy откакто я има. Легионът от фенове всекидневно и епидемично се умножава в YouTube.  Химнът "Crank Dat Soulja Boy" тече от радио станциите.  Сега в ръцете ви е и дебютният му албум – SouljaBoytellem.com, който излиза от Interscope Records (Вирджиния Рекърдс). Soulja не спира до тук и се позовава на своя колега 50 Cent: "50 Cent е истинско вдъхновение: продал е милиони копия от албумите си, снима се във филми, има своя линия дрехи и видео игра. Аз искам всичко това и дори още повече.”

На въпроса какво го отличава от всички останали със същите амбиции, Soulja отговаря: "Аз съм различен, имам свой собствен стил във всичко, което правя. Рапирам, след това превключвам и правя комедийно шоу, танцувам, правя парти, забавлявам се, има и малко тъга, всичко това съм аз.”

Доста убедително от устата на 16-годишен. И накрая за всички хейтъри: „Не ме интересуват скептичните мнения. Животът ми сега е като тв шоу – гледаш всеки ден, за да хванеш новия епизод.” Изглежда е схванал нещата, нали?

Сподели в: