Sick lit – нов жанр в литературата

Сред книгите за тийнейджъри в последно време скорост набира един нов жанр – sick literature или sick lit (буквално преведено от английски "болна" литература). Макар да произлиза от тийнейджърските романи, sick lit развива много по-сериозни теми от типичните такива в "young adult" литературата. Жанрът набляга на реалистични теми като пристрастяването към наркотиците, самонараняването, депресията, сексуалността – теми, които допреди време са били табу.

Главните герои в sick lit романите обикновено не могат да водят "нормален" живот за възрастта си, поради физическо или психическо заболяване. В живота на героя обаче се появява нещо или някой, който му връща вярата в хубавото. Чрез развитието на такива образи е показано, че дори и от най-трудната ситуация може да се намери изход. Героите ни учат, че не трябва да потъпкваме наглед слабите, а да се опитаме да им помогнем. Не можем да разберем човека, ако не знаем какво е преживял. Героите може не винаги да побеждават трудностите в края, но се наслаждават на пълнота и радост, въпреки проблемите си. Сюжетите на тези книги вдъхват оптимизъм, че животът е хубав. Най-страдащите се превръщат в "учители" по щастие и вяра в собствените ни сили.

Един от най-популярните sick lit романи е "Вината в нашите звезди" от Джон Грийн (издателство "Егмонт"). Историята се разказва от 16-годишната, болна от рак, девойка Хейзъл Грейс Ланкастър, която е принудена от родителите си да посещава група за взаимопомощ, където се запознава и влюбва в 17-годишния Огъстъс Уотърс. Любовта е показана не просто като банално увлечение, тя възниква след намирането на някого, който да сподели твоите страдания, болка, страхове. Във "Вината в нашите звезди" двамата протагонисти изживяват "нормално" тийнейджърство благодарение на силно изградената връзка помежду им.

Друга книга, която може да се класифицира като sick lit е "Всички наши места" от Дженифър Нивън (издателство "Ентусиаст"). Романът проследява как Вайълет Мърки и Теодор Финч намират утеха един в друг след всичко, което им се е случило. Вайълет губи сестра си Елинор в катастрофа, а Теодор е постоянно измъчван от депресия и самоубийствени мисли. Двамата се преоткриват един друг, след като ги сближава един училищен проект. И тук героите намират светлината в тунела, благодарение на тяхната любов.

Романът "Аз преди теб" от Джоджо Мойс (издателство "Хермес") е още един пример за популярността на sick literature. Историята на Уил Трейнър, който остава инвалид за цял живот след катастрофа с мотор, и станалата негова лична асистентка Луиза Кларк е още един пример как никога не бива да губим надежда и да се предаваме. Книгата разкрива всички трудности на хората с увреждания на начинът, по който обществото гледа на тях, но и за волята за живот.

Sick lit е обект и на множество спорове. Според някои четенето на такива сериозни теми на влияе добре на подрастващите и води до депресия и самонараняване. Други са на мнение, че благодарение на такъв тип литература тийнейджърите стават по-подготвени за живота от една страна и си създават навици да четат, от друга. Каквито и предразсъдъци да имате към този жанр, дайте му шанс, определено има какво да изживеете с героите от sick literature историите.    

Сподели в: