Ritchie Blackmore’s Rainbow излиза в България

Ritchie Blackmore’s Rainbow е първият издаден албум от Rainbow въобще. Сега излиза и за първи път в България. Тук са емблематичните “Man on the Silver Mountain”, “Catch the Rainbow”, “The Temple of the King”, както и “Black Sheep of the Family” – кавър на стара песен на Quatermass и “Still I’m Sad” на Yardbirds. Независимо от средния успех, който албумът постига в чартовете, много от музикантите определят Ritchie Blackmore’s Rainbow за един от най-силните моменти в историята на хард рока.

Легендарната група Rainbow е сформирана през 1975 от бившия китарист на Deep Purple Ричи Блекмор. В оригиналния състав на бандата влизат още бившите членове на Elf – вокалистът Рони Джеймс Дио, кийбордистът Мики Лий Соул, басистът Крейг Грубер и барабанистът Дари Дрискол.

Блекмор е подразнен от фънк/соул елементите, които Дейвид Ковърдейл и Глен Хюз прокарват в музиката на Deep Purple, както и от отказа им да запишат кавър, който да включат в Stormbringer. По същото време решава да запише и “Black Sheep of the Family” като соло сингъл, с който да покаже идеите си и това, че е подтиснат в Deep Purple.

В последните щатски турнета на Purple, групата е подгрявана от Elf. Ричи е изключително впечатлен от вокалиста им Рони Джеймс Дио. Двамата откриват, че имат много общи идеи и за кратко време написват материал за цял албум. Музиката е различна от тази на Deep Purple. Много по-вдъхновена е от класиката, а Дио пише текстове със средновековни теми. Насърчен от всичко това, Блекмор напуска Deep Purple и сформира собствена група около Elf, която преименува на Rainbow. Идеята за името идва от бар енд грил ресторант в Холивуд с това име, който се посещава от много рок звезди, групита и рок фенове.

Албумът е на българския музикален пазар от Вирджиния Рекърдс / Universal Music Group с медийната подкрепа на TV 7

Сподели в: