REBELITES щурмуват полуфинала на международния реге конкурс

REBELITES щурмуват полуфинала на международния реге конкурс Rototom Reggae Contest Europe. Българската банда се класираха за полуфинала и заминава за Прага за битка с най-добрите реге, дъб и рокстеди групи от Европа.

Феновете и журито на конкурса отличиха по 3 групи от 6 европейски региона, включени в надпреварата: Френско-говоряща зона, Италиано-говоряща зона, Иберийски п-ов, Немско-говоряща зона, Северна и Източна Европа. В продължение на няколко седмици REBELITES мериха сили с 30 групи от Балканите и Източна Европа, като крайният и решаващ вот на журито ги изстреля директно на лайв полуфиналите на конкурса в Прага , в края на месец март, заедно с The Stereodrop and Steppa Style от Русия и SATTAS от Турция. 

18 групи от общо 6 европейски региона ще се изправят един срещу друг на предстоящия предпоследен етап от реге надпреварата, където професионално жури ще оценява лайв изпълненията на групите според критериите оригиналност, качество на изпълнението, професионализъм на сцената, реакция на публиката и потенциал на бандата в европейска среда.

”Участието ни в конкурса и класирането ни за полуфинала са важни за нас, тъй като ни дават възможност да стъпим на едно ново ниво в развитието ни, дават ни възможност да разберем, че вървим в правилната посока не само в музикално, а и в идейно отношение, а също са и поредното признание за регето с марка „произведено в България“ . Искаме да благодарим отново на всички приятели и почитатели, защото без тяхна помощ не бихме стигнали до тук. Музиката е любов и живот. С ваша помощ ще продължаваме да го доказваме. Благодарим!”, сподели Цветан Чобанов, един от основателите на REBELITES.

Последният кръг на Rototom Reggae Contest Europe ще се проведе в Швейцария, където групата-победител ще има шанса да покаже пълния си потенциал и замине за европейско турне. То ще включва най-престижните реге фестивали и клубове на Стария континент.

Парчето към документалния филм "Ком-Емине", чиято премиера беше през декември: https://www.youtube.com/watch?v=xC_fl6YpiNo

За REBELITES:

Групата REBELITES се появява в началото на 2011 година, като естествено продължение на Root Souljah. Двама от основателите – Цветан Чобанов (пиано) и Alex G (китара) продължават да развиват реге и дъб вълната и в новия си проект – REBELITES. Към тях се присъединява Санди (Senior Buffo, Root Souljah) на ударни и Harry Seldon бас китара. Вокалите са дело на Михаил Люлев и Бисрат Моджо от Етиопия . Мелодийте и ритъма, смесени с традиционния реге и дъб груув, поставят една изцяло нова концепция в звученето и характера на бандата. В новите парчета се откроява и един нов стил – афро бийт. „В по голямата си част това е импровизация и ние сме напълно освободени от рамките и музикалните схеми. Невероятно е!” – споделя Цветан Чобанов. Брасовете са дело на Петър Щерев (Root Souljah),тромбон и Димитър Бакърджиев,саксофон.
REBELITES изпълняват песните си изцяло на живо и често с моменти на дълбоки дъб изпровизации, което засилва усещането за свободата, с която бандата изпълнява произведенията си. Групата е уникална смесица от руутс реге, дъб и афро биийт, поднесени по лек и същевременно дълбок начин.

Сподели в: