Quarto Quartet и Софийска филхармония със специална програма за 8 март

Quarto Quartet и Софийска филхармония имат удоволствието на 8 март, от 17.30 часа в зала „България“ да Ви представят  една специално селектирана програма, която ще допълни предпролетното ви настроение.

Концертът за цигулка и оркестър в си минор "За Анна-Мария" Вивалди посвещава на своята любима ученичка Анна- Мария Дал Виола. Антонио Вивалди е преподавал музика и цигулка в девическо училище, където Анна-Мария е изявила своята изключителна музикална дарба. Анна-Мария се превръща в явление за своето време, а композиторът пише още над 20 свои творби, вдъхновен от нейното цигулково майсторство. В си-минорния концерт "За Анна-Мария", писан в зрелите години на Вивалди, ще усетите енерегията на „Лято“-то от Годишните времена, които са писани в ранния му период. Солистът Иван Пенчев, в чието изпълнение ще прозвучи  Концертът за цигулка и оркестър в си минор казва, че с музикантите на „Кварто квартет“ считат за истинска загуба за българската публика, че тези цигулкови концерти не се изпълняват наша сцена. 

Внимание привлича второто произведение в афиша за 8-ми март – премиера на „Dixit Dominus" от А. Вивалди представена от Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов", заедно с Quarto Quartet & Friends. Хорът, обособен в две групи ще бъде на сцената заедно с камерния оркестър, допълнен от дълбокия звук на органа и приятния ромол на чембалото. Солисити са, Елена Механджийска (сопран), Росица Инджева (алт), Искра Станева (алт), Осман Хайрулов (тенор), Любомир Чернев (бас), Велин Илиев (орган) и Стефан Врачев (чембало). Диригент на хора е Илия Михайлов.

След антракта на сцената ще излезе Матиас Гонзалес (бандонеон), който отново гостува на „Кварто квартет“, но всеки път успява да е актуален и да поднася на публиката нови и нови изненади. Този път ще го чуете като солист в най-трудното произведение за бандонеон писано някога – Концерт за бандонеон и оркестър от Астор Пиацола. Комплимент  за дамите в залата  ще бъдат и няколко любими танго пиеси, които са специално аранжирани от Матиас Гонзалес заQuarto Quartet и глас – съчетание на страстно танго и нежна лирика.
Билетите за концертите са на цени от 10, 12, 15 и 20 лева и са в продажба на билетната каса на Софийска филхармония.

Сподели в: