"Postmortem в сянката на Георги Марков" на СФФ

"Postmortem в сянката на Георги Марков" ще можем да гледаме с премиерна прожекция в програмата на 21-ия София Филм Фест.

Специалният документален филм е част от палитрата творби, посветени на различни теми в българската реалност – и направили първата си среща с публиката именно в Дома на киното, в програмата на София Филм Фест.

"Postmortem в сянката на Георги Марков" е филм за "раната" Георги Марков, за дългото и мъчително завръщане в страната, която го уби… Но и за безсилието на смъртта пред духа и перото на свободата, като урок без давност за гузни съвести. Това е портрет на живия с блестящото си творчество писател, гравиран в сърцата и спомените на най-близките му приятели и следовници, както и една закъсняла среща с непознатия Георги Марков и автентичния му глас, четящ разтърсващите си есета по радио "Дойче Веле".

Четири десетилетия след убийството му от екрана пронизват думите на писателя: "Ще се опитам да разкажа за всичко това, защото един ден някому може да е нужно моето свидетелстване". Днес силата на неговото свидетелство е по-необходима от всякога, защото най-сетне той се завръща в своята, а не в "задочната" България. Режисьор на филма е Росен Елезов, сценарият е дело на Весела Петрова и Любен Марков, оператор е Цветан Недков, продуцент е Севда Шишманова.

Премиерата на филма "Postmortem в сянката на Георги Марков" е на 30 март, в Дома на киното. Начален час 18:30. Заповядайте!

Сподели в: