Pearl Jam се завръщат с нов албум

Премиерата на новия албум на сиатълските богове от Pearl Jam излиза на 21 септември. Новата тава се казва Backspacer. Ето какво споделят момчетата за подготовката на албума и за студийните записи: “Не е толкова трудно да направиш добър албум” – смее се Еди Ведър. „Трябва ти само добра банда и речник и след това всичко би трябвало да се получи…” Това е урок, който Ведър е научил от собствен опит. В крайна сметка в дискографията на Pearl Jam има осем велики албума до сега, всички включващи точно тези съставки.

По-рано тази година Pearl Jam ревизираха своя първи дългосвирещ албум – Ten от 1991, за проект за преиздаване, за който групата ремиксира оригиналните тракове заедно със своя традиционен съмишленик Брендан О’Брайън, за да доставят албума в луксозно издание, пресъздаващо целия паметен и исторически контекст, за който всеки отдаден фен би могъл да мечтае, супер близо до оригиналната демо касетка, която Ведър изпраща на останалите в бандата, когато те се събират. Носталгията не е естествено състояние за тази група, въпреки това – по същото време, в което препрочитат старите страници, Pearl Jam също така работят и по Backspacer, техният девети и по всяка вероятност най-фокусиран и енергичен албум досега.

“Започхнахме с парчета, а не просто със запазени часове в студиото” – разказва Ведър за Backspacer. „Имахме импулс и беше лесно да ги напишем.”

“Инстинктът ни каза, че ще направим наистина добър албум” – добавя китаристът Стоун Госърд. „Както и да разкараме всичко, което просто не може да е част от един наистина добър албум.”

“Кратко и ясно, стегнато,” съгласява се Майк МакКрийди. “Има малко красиви цигулки вътре и валдхорн, което си е абсолютно нова територия за нас. Мисля, че хората ще се изненадат и въодушевят от всичко това.”

Сравнително кратките парчета в Backspacer не означават, че в албума липсват типичните избухливи украси на Майк МакКрийди. Албумът може и да не може да се похвали с епични китари като в легендарния първи сингъл на бандата ‘Alive’, но китарното представяне на Майк си остава смело и креативно както винаги. ‘Supersonic’ предлага показно по темата с уменията на МакКрийди. Той описва парчето, написано от Госърд като „малко като Ramones, малко Led Zeppelin, с риф като на Black Sabbath по средата”. Голяма гордост са му и китарите вътре. Междувременно, ‘Amongst The Waves’ пък дава на китариста шанс да се завърне към първата си любов – блусът.

Свободната атмосфера на албума отговаря и на статуса на групата, която след компилация от 2004 е прекъснала отношенията си с Epic Records. И след тези пет изминали години (Pearl Jam от 2006 е издаден чрез J Records), музикалната индустрия изглежда безвъзвратно променена и групата приема супер отвореното маркетингово предложение за Backspacer от Universal, които поемат и физическото разпространение на албума в Европа, за България – Вирджиния Рекърдс. Както и  многото нови възможности, които им се предлагат за дигитално разпространение.

Другото много важно нещо е, че групата няма търпение да представи на живо музиката си и да тръгне на турне. „Докато редихме парчетата за албума, аз си мислех и за сет листа” – разказва Ведър. „И дали ще изсвирим това или онова парче три пъти в седмицата или три пъти в месеца.”

“Докато записвахме ‘Supersonic,’” – добавя МакКрийди – „през цялото време си мислех, че това е толкова забавно парче за свирене и как хората ще откачат, когато го чуят на живо…”

По въпроса какво ще последва Backspacer, бандата е пълна с отлични неизползвани сега песни и са абсолютно готови да мислят и за следваща спирка в студиото. Ведър добавя: “Когато завършиш албум, си даваш малко почивка и време, в което да не мислиш за бъдещето. Кой знае къде ще ни отведе то?”

Backspacer
Траклист

Gonna See My Friend
Got Some
The Fixer
Johnny Guitar
Just Breathe
Amongst The Waves
Unthought Known
Supersonic
Speed Of Sound
Force Of Nature
The End

Снимки: Вирджиния Рекърдс

Сподели в: