Oпияняващ пустинен ритъм изящно смесен с рокендрол и блус представя Инди Зара в София

След изключително успешните концерти на „Nouvelle Vague”, Мариза и Сара Тавареш, на 16 ноември в зала 3 на НДК продуцентска компания „БГ Саунд Стейдж” представя на живо Инди Зара. Поетична магьосница, раздаваща на сцената еднакво добре радост и тъга, приятна за ухото гласова бленда, соул, джаз, реге и твърди  вокали. Запознайте се с Инди Зара и нейното оригинално и деликатно чувство за музика, с нежен китарен съпровод, с привкус на цигански ритъм между нотите и намек за Блус с главно Б, със силни, интимни, поетични вибрации и кадифен тембър.

Сравняват френско-мароканската певица с Нора Джонс не само заради общия им лейбъл – легендарния “Blue note”. Инди Зара е също толкова млада и талантлива и по същия начин завладява и привлича вниманието на  аудиторията. Тя  е родена през 1979 г. в Мароко в смесен брак между мароканка и французин. Напуска училище на 15 г. и се мести заедно с баща си, който служи в армията, в Париж. На 18 години започва работа в Лувъра, а свободното си време посвещава на писането на текстове и мелодии. Може да се каже, че е самоука мулти инструменталистка. През 2005 г. тя пише 50 песни, сред които  „Beautiful Tango”, „Oursoul”, „Try”, и „Stand Up”, като 11 от тях влизат в дебютния й албум “Handmade”, издаден от престижния лейбъл „Blue Note Records” – истински успех за млада изпълнителка. А клипът към първия сингъл „Beautiful Tango” е направен от големия френски режисьор Тони Гатлиф. Веднага след това следват наградите Prix Constantin за най-добър албум и Victoires de la Musique за най-добър уърлд мюзик албум.

Инди Зара има наистина завладяващ собствен стил. Музиката и аранжиментите й са запазена марка на сложното женско настроение. Инди  е изградила автентичност, вплетена в песните й за хората и любовта. В  музиката й ясно се открива опияняващия пустинен ритъм изящно смесен с рокендрол и блус в стила на  великия Ali Farka Тoure, чувствената лежерна фолк музика и отпускащ чил аут.  Звученето е почти съвършено френско и толкова екзотично. Тя използва много родния на майка си берберски език. Пеейки например "Imik Simik" (малко по малко), Инди започва с берберски думи и  без пауза минава в типични джаз текстове в " I will take the train / Leave the sun for the rain."
Като фен на афро-американския ¾ гроув, Инди е вдъхновявана от  Арета Франклин, Джеймс Браун, 2Pac, и Tribe Called Quest. Джазът е единственото място, където мога свободно да се изразявам, защото джазът е свобода, казва Инди. Но той е и страхотно училище. Нейният фюжън се възприема много лесно и слушателят се влюбва в него от първия път  – соул, джаз и   реге, смесени с  ориенталски египетски ритъм, с непоколебими вокали и мек барабанен  звук. Гласът й показва зрялост, а присъствието на сцената е магнетично. Песента свършва, публиката си повтаря текстовете докато тя е вече е с гръб. Поклаща се съвсем леко и безгрижно, но чувствено. Движенията й са фини и филигранни и деликатно забулени в гласа, вибрациите – поетични.  Публиката неудържимо аплодира. "Когато си на сцената, трябва да извадиш всичко от себе си отвътре, трябва първо да дадеш на публиката, за да получиш”, казва Инди.
Наричат Инди Зара – Пати Смит на Северна Африка. Сравняват я с Portishead, Manu Chao и Billie Holliday. За българската аудитория срещата с нея ще бъде истинско културно-музикално събитие и красив сблъсък с нещо различно. Билети се продават в мрежата на Ивентим – магазини Германос, Пикадили, Офис1 Суперстор и др.

Можете да чуете Инди Зара тук:
Beautiful Tango
http://www.dailymotion.com/video/xct5h5_hindi-zahra-beautiful-tango_music
Stand Up
http://www.dailymotion.com/video/xftb6d_hindi-zahra-stand-up_music
Imik Simik – Live
http://www.youtube.com/watch?v=NQwr7UmuZxE&feature=related

Сподели в: