„Nirvana – Биографията на Кърт Кобейн”

Кърт Кобейн е много повече от обикновена музикална (анти)звезда, мъченическа попкултурна икона или средностатистически сърдит млад човек. Обявен за гласа на поколението на 90-те, той не е герой или гуру, той е „глупав и заразен”, по собствените му думи. Глупав, заради изборите, които прави и които в крайна сметка отнеха на света таланта му. Заразен – заради всепоглъщащата искреност, с която изразява своята насмешка, страх и омраза към един неприятен и лицемерен свят, в който е лошо да си сам.

Двадесет години след като NIRVANA направиха революция на сцената и грънджът промени музиката, песните на Кърт Кобейн продължават да говорят на тийнейджърите в душите ни. И днес гневът, изтерзаните му стихове, дръпнатата му ирония се сблъскват с установеното, „нормалното”… скучното в едно в крайна сметка простичко послание – че не сме сами и не бива да спираме да търсим онова, което ще ни изпълни.
Тази книга е историята на неговия живот, разказ за демоните и вдъхновението му. За дъжда в Сиатъл, за неразбраните деца, за нуждата от някой и нещо, което да замести празнотата в душите ни. За един живот, изпълнен с много талант и възможности, но засенчен от непоправима тъга и трагично завършил без време.

Обявена от критиката и феновете за най-подробното и изчерпателно проучване на неговия живот, „Биографията на кърт Кобейн” от Чарлс Р. Крос се базира върху впечатляващо по обем многогодишно проучване, достъп до личните дневници на Кобейн, стотици интервюта с хората, пресекли своя път с неговия, и изострената чувствителност на автора към смисъла и музиката на NIRVANA. В книгата ще намерите още над 80 архивни фотографии, като единствено в българското издание фигурира пълна дискография на Nirvana, допълнена с преводи на обръщенията на Кърт Кобейн към слушателите от албумите Nevermind и Incesticide.

NIRVANA БИОГРАФИЯТА НА КЪРТ КОБЕЙН
Автор Чарлс Р. Крос
американска, второ издание
меки корици, 512 страници
Превод Анна Христова
Музикален консултант Кристиян Костов
Цена 22 лв.
www.mahaloto.net

Сподели в: