Nils Petter Molvaer с нов албум

Брилянтен нов албум от тромпетът чудо на модерния джаз – Nils Petter Molvaer, който ще свири в София Лайв Клуб в неделя, 23 октомври от 20:00 ч.

Baboon Moon вече и на българския музикален пазар дни преди концерта на тромпетиста и неговото трио в София

Неповторимият и нешлифован диамант на модерния джаз Нилс Петер Молвер започва кариерата си в бандите на Йон Кристинсен и Арилд Андерсен, но постепенно се разпростира все повече и повече извън пределите на джаза. Неговото музикално пътешествие минава през широко разнообразие от стилове, прилагайки в своето творчество различни степени на абстракция по пътя, който изминава. Той експериментира заедно с музиканти като Бил Ласуел, Сидсел Ендерсен и Ейвинд Аарсет и преплита своето творчество с DJ-и и VJ-и, но също така не веднъж работи сам въвличайки своята публика във всевъзможни музикални преживявания като запазва яркото си присъствие и особен начин на изразяване във всяко произведение, над което работи.

Тромпетът на Нилс Петер Молвер може да улови, както полярните ледници, така и изгарящите пустинни пясъци. Тромпет, който може да обрисува тълпи от хора, както и абсолютната самота, сякаш се загубва, но и винаги намира пътя обратно. Норвежкият тромпетист развива своя индивидуален звук, повлиян в голяма част от скандинавската поезия и същевременно от електронното звучене, но не и на последно място от музиканти като Майлс Дейвис и Йон Хасел. И така, специфичното звучене на Нилс Петер Молвер носи неповторимо присъствие и когато човек го слуша лесно може да забрави, че неговият инструмент е именно тромпет. За да израстне за пореден път и да постигне сегашното си звучене Нилс Петер Молвер формира нова група включвайки двама млади музиканти в последния си проект Baboon Moon. Бившият член на пост-рок банда Jazzist Jaga – Стиян Уестерхус, е един от най- иновативните и търсени китаристи. За него електрическата китара не е просто инструмент: „това е цял оркестър, творчески музей от физически и духовни възможности за произвеждане на електронни звуци”. Стиян
Уестерхус манипулира своята китара по всевъзможни начини и дори произвежда звуци от викове чрез струните на инструмента. Вторият музикант, който допринася за създаването на Baboon Moon е барабанистът Ерлан Долан, който досега е вървял пътищата на алтернативния рок с бандата Madrugada. Негов е приносът на дълбокото, земно и същевременно прогресивно блус усещане в Sonic Codex Orchestra на Ейвин Аарсет, което сега внася и в звученето на новото трио Молвер. Безспорно Уестерхус и Долан отвеждат тромпетиста Нилс Петер Молвер до музикални места, които той не е посещавал преди. Сферичните моменти, които познаваме
от предишната работа на Молвер, все още присъстват и в новия му проект Baboon Moon, но в същото време триото построява своето съвременно звучене с по-силно налягане, което от време на време сякаш те изхвърля в атмосферата подобно на взрив и в следващия момент те потапя в тъмната загадка на дълга гръмотевчна буря. Импровизацията в търсенето на нови звукови съчетания е основен фактор в творчеството на триото и музиката се отдалечава на моменти от джаз звученето, с което сме свикнали да ни дарява Нилс Петер Молвер.
Самият той нарича музиката от новия си албум свободен, черен прогресив рок.

Музиката, която записва триото Молвер в студиото създавайки Baboon Moon е все още с недвусмислено Нилс Петер Молвер звучене. Тя носи страстта, етеричната красота и тъмнината, които се преплитат в неговото творчество и известно чувство на състрадание и прочувствена човечност, които са в центъра на неговата музика, пресъздадени чрез забележителния ръчно изработен малък духов инструмент.

Концертът на Нилс Петер Молвер, на който той ще представи новия си албум Baboon Moon, e в неделя 23 октомври от 20:00 ч. в София Лайв Клуб. Аудио и видео материали има на npm.jazz- plus.com Ние избираме Нилс Петер Молвер, а вие?

Сподели в: