My Morning Jacket с албумът им “Evil Urges”

През месец юни My Morning Jacket ще издадат петия си студиен албум – “Evil Urges”. Негови продуценти са фронтменът на групата Jim James и неколкократният носител на награда Grammy – Joe Chiccarelli, работил с The Shins, Brian Wilson, The White Stripes.

“Evil Urges” може да бъде оприличен като албума, който My Morning Jacket се опитват да създадат вече 10 години. Всяка една от предишните им тави ги насърчава и им носи увереността, че са едни от малкото артисти, които могат да достигнат върха. За това спомага най-вече Jim James, който пише по-голяма част от песните, правейки ги по-смислени, логични, забавни и вдъхновяващи.

Всеки един от последните албуми на групата рефлектира върху страстта, която самите те изпитват към музиката от всички жанрове. Е дин от тях – “Okonokos” (2007 г.), бе определен като един от най-добрите лайв перформънси на хилядолетието. Но музикантите нямат желанието да лежат само на стари лаври, а напротив – непрестанно създават вълнуващи парчета, които завладяват сърцата на феновете в цял свят.

Звученето на пилотния едноименен сингъл – “Evil Urges”, е наистина магнетично и мелодично. То притежава една скрита сила и те държи в очакване на нещо хубаво, което ще се случи всеки момент. My Morning Jacket са просто една неизследвана територия. Те показват това с парчето “Highly Suspicious”, което притежава електро-фънк ритъм и фалцетни напеви. Съвсем спокойно бихме могли да го оприличим като подходящо за албумите на Prince или Rick James.

Пронизващият рок в “Touch Me I’m Going To Scream Part 1” включва и необичайни за групата сензационни синтезаторни и вокални линии, свързани с електронни ефекти върху китарите и басите. Към края на диска, се появява и втората част на парчето, която е с продължителност около 9 минути и притежава повече диско ритъм и звучене – нещо съвсем нехарактерно за групата.
Песента “Thank You Too”, в която James нежно тананика “You really saw my naked heart / you really brought out the naked part”, може да бъде оприличенa по-скоро на класически благозвучен мек рок от 70-те години. Гласът и китарата на Jim са на предна линия и в “Librarian”, докато в “Remnants” и “Aluminum Park” феновете на групата могат да се насладят на добре познатата им двойна китарна атака.

My Morning Jacket са една от малкото групи, които винаги взимат участие в по-големите фестивали в Америка. Те ще продължат практиката си и тази година, като ще започнат от фестивала South by Southwest (този месец), след това ще вземат участие в Coachella (през април), а James ще направи свое соло изпълнение в David’s Church в град Остин (отново през март).

Както Jim James сам казва: “Светът днес е едно много объркано място. Злото е на всякъде около нас, но “Evil Urges” се отнася за онова, за което винаги са ни казвали, че е лошо, а то всъщност не е.” Сега Jim James (китара и вокали), Two Tone Tommy (бас китара), Patrick Hallahan (ударни), Carl Broemel (китара) Bo Koster (клавирни) са готови за най-успешния период на групата.

Сподели в: