Ministry се сбогуваха с феновете си с разтърсващо шоу в зала Христо Ботев

Ministry ! Като шега с името много хора биха казали :"Тази група е институция", за други това не може да е по-близо до истината. След повече от 20 години на сцената индъстриъл легендите бяха предвидили нашата родина като част от последното им турне.Датата от прощалната обиколка, озаглавена C U LaTour в типичния за Al Jourgensen закачлив стил, бе обявена още преди месеци – това само зареждаше феновете с нетърпение.
 В деня на концерта гледката беше типична, но и много по-колоритна от обикновено. Жегите не попречиха на ентусиазма на българските индъстриъл маниаци и почитатели на тежката музика.

Докато някои продължаваха борбата с жаждата в близост до зала Христо Ботев други предпочетоха да започнат партито. Първи и единствени подгряващи бяха родните Alien Industry, чиито басист е един от "виновниците" за събитието – Фънки. Родните изпълнители предварително бяха обявили че ще посветят концерта си на паметта на починалия им барабанист и призоваха публиката да го почете с вдигане на възможно най-много шум. След 40 минутен стегнат сет Alien Industry оставиха публиката в очакване …

 Лампите угасват … На сцената не се вижда нищо освен решетки на огради окъпани в синьо … Огромен череп приличащ на диско топка се появява на големия екран зад сцената и започва да звучи песен на Revolting Cocks (странична група на Al Jourgensen) … обхваща ме еуфория сякаш отивам на първия концерт в живота. Някой от хората около мен са чакали този момент повече от 20 години и ето – най-накрая те се излизат на сцената и хаоса за момент превзема и преобръща всичко!

Let’s go – откриващата песен на Ал и компания оповестява началото на празника. Ministry винаги са били от групите които правят запомнящо се шоу и това ясно си личеше и на този концерт – от оградите монтирани пред музикантите,през кокалестата поставка за микрофона на Ал, до огромния екран на който се виждаха провокативни образи на президента на САЩ и други политически фигури.Сред музикантите с имиджа си се открояваше брадатия басист Тони Кампош от Static-X, дошъл на мястото на починалия наскоро Paul. Al Jourgensen се изявяваше като основно като вокал и хвана китарата за съвсем кратко.След около час свирене Ministry слязоха от сцената, но българската публика не им позволи да си тръгнат – това беше едно от най-шумните призовки за бис, които съм чувал на родна земя !

В биса фигурираха класики като N.W.O. , Just One Fix от Psalm 69 – може би най-известната и харесвана творба, както и безмилостната Thieves.

Когато Ал и компания излязоха за втори път на бис, предизвикани от тълпата, всички знаеха че шоуто е към края си. Доста изненадващ бе избора на групата за последно парче – кавър на Louis Armstrong – What A Wonderful World. Но притеснения нямаше – Ministry знаят как да кажат чао и малко след половината песента се превърна в безмилостна сеч, което позволи на феновете за последно да издивеят под звуците на своите любимци.
…и така пред очите ни приключи една ера … Колосите на индъстриъла почитани от толкова фенове бяха включили родината ни като една от последните им спирки преди официално да прекратят съществуването си. Но след подобен концерт няма място за тъга ! Можем само да се радваме на това което преживяхме на този ден !

Сбогом Ministry ! Благодаря за всичко !

Репортаж: Константин Иванов
Снимки: СМЕ

Сподели в: