Kaкво, къде в София: Комплекс при гробницата на Хонорий

Гробницата на Хонорий от днес е отворена за туристи и софиянци. Тя е част от подземния археологически музей, който от 2013 г. приема посетители под базиликата "Света София". Гробницата била най-важната от 50-те гробници от края на II до средата на V век, открити в катакомбите на „Света София”.

Кой е Хороний?
Според някои историци Хонорий е бил виден гражданин на Сердика, други дори допускат, че е бил епископ, един от водачите на местната християнска общност през IV век, участвал в Сердикийския събор през 343 г. Тя е единствената гробница, в която има запазени надписи.

Как е открита?
Открита е случайно през 1989 г. при строителството на канализационен колектор. Вътре са намерени костите на два скелета. Тогавашната власт решава, че нищо не трябва да пречи на полагането на тръби и издава заповед находката да бъде разрушена. В крайна сметка само част от нея попада под булдозерите, а колекторът прави малък завой.

Допълнителна информация:

Проектът по възстановяването на гробницата е осъществен през последните три години, като за това са вложени 300 хил.лв. Средствата са от бюджета на Столична община по програма "Култура".

На следващи етапи ще се работи по сеизмичното укрепване на църквата "Света София" и ще продължат разкопките пред църквата,
както и ще бъде изграден тунел, свързващ гробницата с археологическия музей под базиликата.

Прочетете още:
Какво и къде в София: Боянската църква
Какво, къде в София: Университетска ботаническа градина

Сподели в: