IV-то издание на „Антистатик” – фестивалът за съвременен танц и пърформанс

5 дни, 11 представления и премиера на книга, или IV-тото издание на „Антистатик” – фестивалът за съвременен танц и пърформанс ще се случи и тази година. Просто казано – необикновено, както обикновено!

Традиционно се смята, че в България теченията в сферата на изкуството идват със закъснение, и че ние сме в периферията на културна Европа не само географски, но и духовно. “Антистатик” е събитието, което оборва това твърдение.

“Антистатик” 2011 е IV-тото издание на успешния фестивал за съвременен танц и пърформанс, проект на Бbrain Сstore Пproject, Центъра за култура и дебат “Червената къща” и Информбюро. През 2008 г. фестивалът направи първото официално преброяване на европейските пърформанс течения, тази година следва продължение. Тази година събитието отново ще обогати и разнообрази културния живот на столицата и да изрази идеи и тенденции в съвременния танц и пърформaнс.

В цифри събитието звучи така – 5 дни, 11 представления и 2 премиерни представяния за България.Отново ще присъстват интересни имена от международната пърформанс сцена. За първи път у нас гостува немският феномен LignaRadio Ballet, притежател на множество международни награди. Сред гостите се забелязват и имената на Ан Журен (Франция/Австрия), Крут Юрак (Естония/Австрия), Марко Мандич (Словения), Ан Калер (Германия) и Александър Андрияшкин (Русия).

Специално за фестивала “Антистатик” пристига носителят на наградата “Prix Jardin D’Europe” – “EIO” на Мария Баронча (Румъния), Драгана Булут (Сърбия) и Едуард Габия (Румъния), който ще гостува за втори път на фестивала.

Българските представления са “Danza” на танцова компания „Дюн“ и “Écorché” на Мирослав Йорданов и Валери Миленков.

Отново ще бъде представена и провокационната пърформанс инсталация “+/- 359 Topology” на германците Deufert+Plischke и Бbrain Сstore Пproject.

Едно от събитията, което непременно трябва да бъдат посетени, е премиерата на книгата “Танцови представи и артистични предпочитания“ на Галина Борисова, която тази година ще предизвика публиката не с танцов пърформанс, а с революция на книжния пазар.

Друг акцент е представянето на театрална академия „DasArts”- Амстердам.

Представленията ще се състоят в център за култура и дебат “Червената къща”, Младежки театър “Н. Бинев”, Театрална лаборатория @лма @лтер и галерия “Райко Алексиев”.

Билетите вече са в продажба.

Сподели в: