Парка „Заимов“ се превръща в „Европейска Алея на културата“

Kafene.bg | 22.07.11

Макар и само за един уикенд парка „Ген. Вл. Заимов“ ще се превърне в още по-приятно място за разходки на търсещите прохлада и приятни развлечения в горещите летни дни столичани. В рамките на два дни, 23 и 24 юли, един от най-посещаваните и предпочитани за отдих паркове в столицата ще стане домакин на „Европейска Алея на културата“. Събитието се организира от Фондация „За Оборище“ с финансовата подкрепа на Столична община и е част от програма „Европа 2011“. Предвидената програма на инициативата е изключително разнообразна и включва забавления и културни занимания за малки и големи: концерти, шоу програми, изложби, мюзикъли, театър, прожекции, литературни премиери, срещи с автори. Събитията от културния афиш на Алеята ще се провеждат успоредно в парка „Заимов“ и в галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийска градска художествена галерия, която се намира в непосредствена близост до него. Това са изяви на български творци, които искат да стигнат до публиката си.

Откриването е насрочено за 10:00 ч. на 23 юли, събота, като се очаква сред официалните гости да бъдат кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, проф. Сергей Игнатов, Министър на образованието, както и госпожа Анна Пахла - директор на Полския институт в София. Събитието е част от подготовката на София за европейска културна столица през 2019 г. и иска да покаже възможностите за оживяването на столицата ни и достъпността и участието на гражданите в превръщането ѝ в един привлекателен съвременен град. „Европейска Aлея на културата“ ще „опакова“ с артистични дейности един от любимите паркове на софиянци, ще донесе разнообразие и настроение на уикенда, прекаран в София. Организаторите очакват броят на посетителите да надхвърли 100 000 души.

Специално за най-малките в отредените за детски кътове места в парка „Заимов“ е предвидена занимателно-културна програма, която включва изложба на ученици на ЧСОУ „Рьорих“, вдъхновени от европейския импресионизъм и българските народни обичаи и носии, както и детски мюзикъл „Буратино“, читалище „Д-р Петър Берон-1926“ – София. Освен забавления като свободно рисуване на асфалта в парка, малчуганите ще имат възможността да се включат и в четене в парка, което ще организира издателство „Ентусиаст“. Малките читатели ще се насладят на вълнуващите истории за деца на Разказвач №1 в света – Роалд Дал, както ще имат възможност да се превъплътят в истински „Търсачи на талисмани“ със съвременната поредица на авторката Ейми Трий. По-големите сред тях могат да се включат в мероприятията на „Трона“, където издателството ще представи книгите от тинейджърската поредица Enthusiast Teen’s Books, както и в размяната на книги, и в организираните дискусии на актуални за подрастващите теми.

По време на фестивала „Европейска Алея на културата“ специално място в културния афиш със събития заема премиерата на новата книга на Мирослава Кортенска – „Глас от общественото мнение“, издание на „Ентусиаст“. Събитието ще се състои на 23 юли, събота, от 18:00 ч. в галерия „Васка Емануилова“. Книгата очертава и един важен преход – формирането на обществено мнение, и е своеобразен документ на времето, един личен опит да се осмисли периодът от първото десетилетие на XXI век. На следващия ден, 24 юли, отново от 18:00 ч. в галерията ще се състои възпоменателна вечер за Юрий Буков, по време на която ще бъде излъчен документалният филм на БНТ „Да изсвириш виртуозно живота си“ и ще бъде представена фотоизложба на Мари Каналян, посветена на големия български музикант. Участие във вечерта ще вземат и млади български музиканти от Националното музикално училище в София.

Като партньор на фестивала издателство „Ентусиаст“ също ще се включи в програмата му със собствен културен афиш. На централната шатра в парка издателството ще има щанд, на който освен че посетителите ще могат да закупуват книги, ще имат и възможността да се срещнат със своите любими автори, сред които Любен Дилов-син, Леа Коен, Людмила Филипова, Александър Шпатов и други. Особено внимание ще бъде отделено и на европейските автори Никос Казандзакис („Рапорт пред Ел Греко“), Франсоа Мориак („Змийско кълбо“), Паскал Мерсие („Леа“), Франк Госен („Толкова много време“) и Никола Баро („Една женска усмивка“), чиито книги издателството публикува у нас.  Една от най-тематичните и интересни премиери на издателството по време на фестивала ще бъде тази на новата книга на Любомир Милчев ДЕНДИ – „София Енигма-Стигма“, посветена на културно-историческото наследство на столицата и подкрепена от Министерството на културата. Книгата е двуезична, като всички текстове в нея са преведени на английски език, и съдържа седемдесет черно-бели фотографии, които улавят атмосферата на стара София и представят столицата ни в нова, различна и европейска светлина. Премиерата на книгата ще се състои на 24 юли, неделя, от 19:00 ч.

Посетителите на парка ще имат възможност да видят още фотоизложба за „Улица „Оборище“, прожекция на документалния филм „София - историята на Европа“ и „Ноевият ковчег на София“, посветен на 120-годишнината на Софийския зоопарк, както и на двата документални филма с екологична проблематика - „Климатични игри“ и „Черно и бяло“. Малко преди официалното закриване на Алеята в 22:00 ч. на 24 юли, от 20:00 ч. на основната сцена ще се състои представяне на списание „L’Еuropeо“ със специалното участие на главния редактор Любен Дилов-син.
реклама
Коментари 0 коментара

Име:    
E-mail: (Няма да се публикува)

Коментирай:


МИСЪЛ НА ДЕНЯ
  • Ако се построи къща на щастието, най-голямото помещение ще е чакалнята.

    Жюл Ренар

АКЦЕНТИ
Copyright 2007 - 2017, Kafene.bg Сайтът е разработка и собственост на ABC Design & Communication
eXTReMe Tracker