IMAX3D камера ще лети отново в Космоса

IMAX Corporation подготвя една от трите IMAX3D камери в света за мисия до космическия телескоп Hubble.

Телескопът, носещ името на американския астроном Едуин Хъбъл, е най-големият и и с най-много приложения в Космоса. Изведен в орбита през 1990 г., той е резултат от сътрудничеството между НАСА и Европейската космическа агенция. Положението на Hubble извън земната атмосфера му позволява да наблюдава изключително резки образи без почти никаква фонова светлина. С него са получени най-детайлните снимки на видими светлини на най-отдалечените обекти във Вселената. Много от наблюденията на Hubble са довели до астрофизични открития като точното определяне на скоростта, с която се разширява Вселената.

Hubble e eдинственият телескоп, който може да се ремонтира в Космоса. Досега са извършени четири ремонтни мисии между 1993 и 2003 г. за подмяна на някои от подсистемите с по-модерни апаратури.  Петата мисия, планирана първоначално за 2003 г., беше отменена поради съображения за сигурност след катастрофата на совалката Колумбия. След оживени дискусии беше одобрена последната ремонтна мисия, която ще бъде извършена през октомври тази година. Мисията ще позволи на Hubble да функционира поне до 2013 г.

Заснетите от камерата кадри ще можем да видим във филма с работно заглавие HUBBLE 3D, който ще излезе по екраните IMAX през 2010 г. за двадесетгодишнината от извеждането на телескопа в орбита.

Зад проекта стои екипът, заснел „Космическа станция 3D”. Филмът ще проследи удивителната сага на най-големите космически постижения от кацането на човек на Луната насам. С невиждани орбитални кадри от последния ремонт на телескопа и зашеметяващи IMAX3D полети през отдалечени галактики наследството на Hubble ще бъде запечатано за поколенията.

Сподели в: