Hyper self – изложба на Наталия Йорданова

Hyper self – you are she, we are she е изложба на Наталия Йорданова в thefridge

The fridge представя втората част от проекта „План за действие“. Този път ще бъде представена младата художничка Наталия Йорданова с изложбата Hyperself – youareshe, weareshe. Откриването ще бъде на 29 декември от 18:00 часа, съпроводено от пърформанс на Наталия Йорданова, който ще бъде достъпен онлайн тук. Отново на 29 декември, от 21:30 ще се състои и разговор с авторката и госта към проекта – Ребека Руи.

Създадена от материя и същност, тя остава душа някъде в пресечката между физическо и преходно / краткотрайно / мулти-проектно / взаимозаменяемо / вездесъщо присъствие, нематериално и солидно/ директно/ обектифицирано/ словесно/ осезаемо/ телесно/ веществено/ месесто.

„…тя бе родена преди майка си
тя имаше живот, също като теб.
Тя имаше физическо присъствие –
човешко тяло.
Тя имаше приятели, къща,
баскетболна топка.
Тя използваше пари…
…Подложена на последствията от усилията на човешкия вид.
Когато действията ни бяха все повече медиирани от данни.“
Ти си тя, ние сме тя.
Синьото е най-топлият цвят на Blu-ray
синьо във Facebook, Twitter и LinkedIn
избрали ценност за своя бранд.
Синьо се разплисква на лицето ти,
синьо трудно за печат,
да стане обект
на образа
изпреварил обекта.

The artist is digitally present в онлайн пърформанс, изследващ предстоящите изменения на моделите при зрителен контакт. Адаптиран е за институционално присъствие, където тялото губи съзнателно участие в реалното. Пърформънсът контекстуализира заобикалящите го физически обекти, то дава ключ за тяхното разчитане. Те се обръщат към и потвърждават същата тази реалност, в която интерфейси са успешно продадени, във времена вече забравени. Език, вече усвоен и ширико използван. Паметта става събрана и филтрирана. Има срок на годност. Север/ юг/ или дигитално, може да се въвлечеш в дигиталната поява чрез стрийм в реално
време.
Тя може.

Наталия Йорданова е родена през 1991г. в София, България. По настоящем живее вХоландия. Завършва семестриално бакалавър по Фотография в Националната Академияпо Театрално и Филмово Изкуство в София през 2013г. В момента следва бакалавърскапрограма в Кралската Академия за Изкуства в Хага, специалност Изящни изкуства.Нейната работа е награждавана и участвала в изложби в България. Сред тях са първанаграда и стипендия от конкурса на Karelia Tobacco Company The Magic of Colour, България,2010. Награда на ‘Photosynthesis’ във фотографски конкурс на FOTOAKADEMIKA, София,България, 2010; Награда за най-добра фотография в изложбата на Forum Honoris Causa,НАТФИЗ, България, 2011; Групова изложба, организирана от Sofia Art Residency, RedHouse, София – Public Address Artist Book Exhibition, 2014; Групова изложба по проект наСнежанка Михайлова и Войн де Войн Institute for performance and Theory, The Fridge and aspel Art Centre, София – Moon Voyage 036- The Family Show, 2014.Следва Digital Agora в КАБК, Хага, 2015. Презентация на възтановка и пърформанс,базиран на Алан Капров и изложбата на Бруно Листопад и Никола Кнежевич в Stroom,Хага; OTSEFINAM (MANIFESTO)…or how to activate a fanzine в ТЕНТ, Ротердам.

Проектът се осъществява с подкрепата на наградата „Гауденц Б. Руф” и в партньорство с "Културният център на СУ" и "Съюз на българските художници – СБХ"

Работно време на изложбата:
29.12.2015.- 14.01.2016г. без понеделник
4.01 и11.01.2016г. oт 18:00ч. – 21:00ч.

Предистория на проекта „План за действие”

„План за Действие” e проект – поредица от представяния на автори, който изследва изкуството като действие и отговорност. Желанието ни е да концентрираме енергия и усилия в наблюдение на художествената сцена, развиваща се в една независима-кохерентна среда, развивайки областта на съвременното изкуство.В първото издание на проекта, бяхапоканеничетиримахудожници, които (понашапреценка) иматпотенциалдаизнесаткачественоизкуство. Повече за първото издание:http://ruf-award.org/gaudenz-b-ruf/beneficiaries/bp_92/

Основното изискване, което имаме към всеки един от авторите, е представяне на нови и непоказвани досега идеи и произведения, подкрепени с цел и аргументация. Изложбите нямат общо заглавие, мото, стейтмънт или слоган, каквито обикновено се изискват от повечето административно или институционално организирани художествени събития. Изложбите нямат куратори, но имат отворена платформа за разговор между автор/и и публика. Сдружение “Хладилника” е бенефициент по програмата за подпомагане 2014 г. сподкрепатананаградата„ГауденцБ.Руф.

Авторите за 2015г., избрани от екипанаthe fridge са:

Илияна Кънчева
http://creationbydestruction.com/
Гост към проекта: Красимир Терзиев
31 Октомври – 14 Ноември 2015
Дискусия – 13 Ноември 2015

Наталия Йорданова
http://www.nataliajordanova.com
29 ДЕКЕМВРИ – 14 ЯНУАРИ 2016 Г.
ДИСКУСИЯ – 29 ДЕКЕМВРИ 2015 Г
Откриване: 29 Декември от 18:00ч.
Пърформанс 18 – 21 часа
Гост към проекта: Ребека Руи

Войн де Войн
http://voindevoin.andharbor.com/
26.01 – 09.02.2015
Гост към проекта: Parsifal MARINO

Райна Тенева
https://vimeo.com/user6361417/videos
18 Февруари – 3 Март 2016 г.
Гост към проекта: Лъчезар Бояджиев

Проектът се осъществява с подкрепата на наградата „Гауденц Б. Руф” и в партньорство с "Културният център на СУ" и "Съюзът на българските художници – СБХ".

Сподели в: