Henkel Art.Award. 2011: избрани са петимата финалисти

Международно жури от експерти, оглавявано от Карола Краус, Директор на Музея за модерно изкуство във Виена (MUMOK), номинира петима млади творци от Латвия, Румъния, Русия, Словения и Украйна за финалисти в Henkel Art.Award. 2011, избирайки измежду 870 кандидати. Отличието Henkel Art.Award. включва парична награда на стойност 7000 евро, изложба на победителя в родната му страна, както и самостоятелна изложба в MUMOK. Името на победителя ще бъде обявено на гала церемония в MUMOK на 9 ноември 2011 г.

От 2002 г. Хенкел Централна и Източна Европа в сътрудничество с KulturKontakt Австрия провежда конкурса Henkel Art.Award., който насърчава развитието на млади творци от Централна и Източна Европа. През 2009 г. сътрудничеството обхвана и виенския MUMOK, който сега предлага на победителя самостоятелно представяне на неговите творби в музея.

Освен председателя Карола Краус, която е Директор на MUMOK, межднародното жури от експерти включваше Лукас Рондуда, автор и куратор в Музея за модерно изкуство във Варшава (Полша), и Зденка Бадовинач, Директор на „Модерна галерия” в Музея за модерно изкуство в Любляна (Словения). Те номинираха петимата финалисти за Henkel Art.Award. измежду 870 участници. „Равносметката е, че тази година материалите, изпратени за участие в Henkel Art.Award. достигнаха много високо артистично ниво, благодарение на концентрирания процес по първоначален подбор в отделните държави. Дълбочината на интердисциплинарните подходи и творбите със социо-политическа, и институционално-аналитична ориентация образуваха впечатляваща, жива картина от мотиви, и интереси на младата сцена в Централна и Източна Европа. Творбите на петимата номинирани финалисти отразяват актуалните развития, но всяка е свързана като съдържание с конкретната държава на твореца”, каза Карола Краус, Директор на MUMOK и председател на журито за Henkel Art.Award.

Сред младите творци, които имат възможността да спечелят паричната награда от 7000 евро наред с индивидуални изложби както в родната си страна, така и в MUMOK, са Крис Салманис (Латвия), Кристина Давид (Румъния), Давид Тер-Оганян (Русия), Истван Ист Хужан (Словения) и артистичният тандем Юри Кручак & Юлия Костерева (Украйна).

Наградата Henkel Art.Award. ще бъде връчена на победителя на гала церемония в MUMOK на 9 ноември 2011 г.

Сподели в: