"Harmonica & Tango" – концерт на Франко Лусиани

Колко пъти се е случвало да чуете танго изпълнено на хармоника? На 28 октомври в Sofia Live Club българската публика ще има уникалната възможност да чуе за първи път на живо как звучи аржентинското танго изсвирено на хармоника в изпълненията на един от най-забележителните представители на младото поколение аржентински музиканти – Франко Лусиани.

Може да звучи необичайно, но хармониката е инструмент, който често се използва при интерпретациите на танго в Аржентина. Една от причините за това е сходният принцип на извличане на звука между хармониката и най-типичния инструмент за аржентинското танго, бандонеона. Друга причина е традицията, създадена от редица легендарни изпълнителни на хармоника в историята на аржентинската популярна музика, като Уго Диас, Луис Салтос, Пако Гаридо и пр. През последните години музикалната критика и пресата в Буенос Айрес единодушно и съвсем заслужено сочат Франко Лусиани като новата голяма звезда на хармониката в Арженина и достоен продължител на тази традиция.
 
Франко Лусиани е един от най-значимите и талантливи млади музиканти на своята страна. Завършва музикалното училище и университета в родния си град Розарио, получавайки титлата Maestro Nacional de Musica. Започва като перкусионист, но в процеса на своето формиране като музикант намира призванието си в хроматичната хармоника, на която посвещава своя професионален и творчески път.Едва на 29 години, Франко Лусиани има вече зад гърба си 4 издадени диска с различни формации, множество музикални награди и участия в записи и концерти на редица световно известни музиканти, сред които са гранд дамата на аржентинската музика Мерседес Соса, доайените на електронното танго Готан Проджект, легендарните аржентински музиканти Фито Паес, Педро Азнар, Луис Салинас и много други. Чрез своята активна концертна дейност в Латинска Америка и Европа Франко Лусиани се е превърнал в един от значимите посланници на аржентинската популярна музика. На концерта в София неумолимият звук на хармониката на Франко ще се съпровожда от прецизния стил на пианиста Даниел Годфрид, който в момента работи с популярната аржентинска певица Лидия Борда и е член на Orquesta Escuela de Tango – най-големият музикално-академичен проект в Буенос Айрес, целящ изследването и пресъздаването на стила и техниката на големите оркестри от Златната ера на тангото. Програмата “Хармоника и танго” представлява един перфектен синтез на тези двама млади музиканти, които прилагат всички възможни изразни средства за изграждането на един безкомпромисен репертоар.

Гостуването на дуото Франко Лусиани и Даниел Годфрид в София се организира от Студио ТангерИН (www.tanguerin.com) в сътрудничество със Sofia Live Club (www.sofialiveclub.com). След концерта вечерта ще продължи с традиционно танго парти (милонга), на което всички любители на аржентинското танго ще могат да танцуват на музика специално подбрана от поканен за целта танго диджей.

Цената на билетите е 22 лв. при предварителна продажба и 25 лв. в деня на концерта.

Сподели в: