Gipsy Kings идват в София през септември

Gipsy Kings отново идват в България. Горещите фламенко крале ще изнесат концерт в София на 5 септември 2008 г. от 20 часа в зала 1 на НДК, съобщиха от Болкан Ентертейнмент.

Билетите ще бъдат пуснати в продажба от 25 юли 2008 г. в мрежата на eventim.bg и билетен център НДК. Цените са от 30 до 60 лева.

За горещия си концерт този път джипси кралете ще бъдат предвождани от сензационния Марио Рейас, член на легендарната фамилия Рейас, музикалната династия, дала на света THE GIPSY KINGS. Корените на семейството са част от живата и неспокойна циганска общност на Южна Франция, от която са се родили невероятните музикални таланти на The Gipsy Kings и Манитас де Плата, чийто племенник именно е Марио.

Марио започва да свири на китара на шест години. Редкият му и изключителен талант е забелязан и окуражен от Николас Рейас, лидерът на Gipsy Kings, както и от великия Манитас де Плата и самия Пако де Лусия.

Марио е част от The Gipsy Kings на седем техни турнета до момента, като във всички е бил водещ китарист.

Оригинални, страстни и експлозивни със своя микс от горещи ритми и екзотично джипси шоу,  Марио Рейас и компания продължават да носят и развиват духа на фламенко румбата, някога създадена от техните чичовци – Хосе Рейас и Манитас де Плата.

През октомври 2000 г. и след това през 2002 г. Марио Рейас прави концерти пред повече от 350 000 души на площада "Свети Петър" във Ватикана, поканен там два пъти като специален гост от папа Йоан Павел II.

Като лидер и говорител на бандата, Марио Рейас споделя: "Ние представяме циганската музика по един модерен и поп начин. Така продължаваме да я съхраняваме и я обогатяваме с топли латино и средиземноморски ритми, като в същото време помним и пазим корените си. Нашата музика никога няма да загуби атмосферата си – тя е празник и щастие, а нашата единствена цел е да накараме хората да се забавляват и да танцуват.”

Gipsy Kings са едни от създателите на фламенко румбата и до днес остават едни от най-влиятелните и продавани имена в този жанр, който комбинира фламенко с афро-кубински ритми. Групата се състои от братята Рейас и братята Бойлардо, братовчеди от две десидентски испански фамилии, мигрирали във Франция.

Бандата е създадена през 1970 г., но носи името си от 1976 г. Големият успех идва през 1986 г., когато Клод Мартинез става техен продуцент и мениджър. Първият албум с него се казва Gipsy Kings и през 1987 г. предизвиква небивал бум. От него е фантастичният хит Bamboleo, румба версия на песен на Хулио Иглесиас. Оттогава линията на успеха не е била прекъсвана. Djobi Djoba, Mi Fandango, Somos Gitanos… Това са само няколко от грандиозните им парчета, които са пропътували по целия свят, въпреки че са изпяти на техния собствен език, смесица от френски, испански и разни джипси диалекти. Gipsy Kings са френската група, продала най-много албуми по целия свят и една от неанглоговорящите групи, която е имала най-величествен хит парад в САЩ.

* * *

Историята на Gipsy Kings

Сподели в: