Future Shorts със зимни филми в София и Варна

Фестивалът Future Shorts за късометражни филми представя програма „ЗИМА“ 2016 в Дома на киното, София и Държавния куклен театър, Варна.

Програма „ЗИМА“ на най-голямата мрежа за късометражни филми Future Shorts представя седем филма от САЩ, Великобритания, Румъния, Швеция, Австралия и Франция, правени през 2014 и 2015 г.,и получили вече международни награди и селектирани в програмите на големите филмови фестивали по света.

Сред акцентите от програмата са най-новата стоп моушън анимация „Грейс под водата“ на Антъни Лоурънс, който използва за снимането на филма реалистично направени силиконови кукли и технология за 3D прожекция. Филмът е с Гранд При от фестивала за анимация „Хирошима“ и награда AACTA Award – Австралия 2015 г.; и най-новото музикално видео на електро-поп дуото Hurts.
Прожекции на програма „ЗИМА“ имаше вече в Панама, Токио, Варшава, Залцбург, Амстердам, Севиля и др.

#София
4 февруари, 19:30 ч.,
Дом на киното

#Варна
4 февруари, 19:30 ч.
Държавен куклен театър Варна

Програма

1. Екскурзия
реж. Адриан Ситару, Румъния 2014 г., 20 минути, комедия

Докато даватпо новините, че извънземни са кацнали в Румъния, Южен на 9 години решава да открадне камера от магазина за видео оборудване, където баща му работи като пазач. Започва да снима ежедневието си. Малко след това детето изчезва. Когато хлапето е намерено, кадрите от неговия филм са неправилно изтълкувани от медиите.
„Екскурзия е политическа пътуване до днешна Румъния:  чаровен, умен и забавен …“ – по повод връчването на наградата ARTE Short Film Award 2015 г.

2. Грейс под водата
реж. АнтъниЛоурънс, Австралия 2014 г., 9 минути, анимация

Лу загубва поредната битка от Студената война между нея и упоритата й , доведена дъщеря – Грейс, когато неочаквано сенките на миналото изплуват от топлия басейн в слънчевия следобед. Лу се изправя лице в лице с истината за себе си и фустрираното  дете, което тя се опитва да обича. Филмът разказва история за баланса между страха и насладата, отчуждението и близостта в семейството.

В официалната селекция на фестивала Анеси от 2014 г., награда от AACTA Award – Австралия 2015 г. и номиниран за Гранд При от международния фестивал за анимационни филми Хирошима.

3. Голямата Северна планина
реж. АмандаКърнел, Швеция 2014, 15 минути, драма
Ели е на 78 и е израснала в Лапландия, част от общността на хората саами, които са коренното унгро-финско население, живеещо в земите на Артика. Днес тя твърди, че е шведка и не харесва хората саами. Неохотно се връща на север за погребението на сестра си. Филмът успява да улови изключителната красота на северния пейзаж в контраст с цветните, традиционни костюми на хората саами. Типична за северната кинематография камерата бавно следи главните герои и така навлиза в психологията им.

„Голямата Северна планина“ е носител на наградата на публиката от фестивала в Гьотеборг 2014 г.

4. LIGHTS – Hurts
реж. Даун Шедфорт,  UK 2015 г., 7 минути, музикално видео
Новото музикално видео на електро-поп дуото Hurts отМанчестър

5. Денят на независимостта
реж. Басил Догани, Франция 2014 г.,на 20 минути, драма – комедия

В Денят на независимостта на Франция, компания тийнейджъри от парижките предградия са се събрали в казармите на двореца Версай. Един от тях – Крис пристига твърде късно.
„Филмът засяга въпросите на интеграцията и идентичността“, казва режисьорът Басил Догани, израснал в парижките предградия, завършил философия и живял в Япония.

6. Всички твои любими предавания
реж. ДаниМаден, САЩ2014, 5 минути, MixedMedia

Всичко, което искате да гледате е вече във вашите ръце. Какъв е резултатът? От една страна страшно удобно. От друга страна страшно.

7. Оцени ме
реж. Физал Булифа, Англия2015 г.,17 минута, комедия

Как днешните момичета изграждат образа си, своята идентичност, провокативност и се превръщт в  жени. Онлайн. Ще ни разкаже носителят на награда „Или“ от Кан за 2015 г. – „Оцени ме“.

Сподели в: