Four Bones Quartet представят елегантния звук на медните духови

Последния музикален подарък за публиката, който ще й поднесе Новогодишният музикален фестивал, е концертът на 14 януари в зала 6 от 19 часа. Тромбонистите от Four Bones квартет ще внесат свежа младежка струя във фестивалната програма. Те ще демонстрират усещането на новото поколение за музиката от ренесанса до съвременността, включително и джаза. С лекота и артистичност Петер Мадяр, Ласло Вилани, Агощон Халас и Петер Дьетваи ще представят творби от Чаба Ведреш, Самуел Шайд, Георг Тибор, Кристиан Линдберг, Дюк Елингтън, Жозеф Козма и др. Концертът е със съдействието на Унгарския културен институт в София по повод неговата 60 годишнина и е под патронажа на посолството на Унгария у нас.

Музикантите от Four Bones Quartet създават своя квартет от тромбони през 2002, още като възпитаници на Музикалната академия в Будапеща. Те са изцяло отдадени на своя елегантен и специален инструмент. Квартетът изнася изключително успешни концерти и участва в множество фестивали в Унгария, сред които Фестивала Сигет в рамките на "Музеи под открито небе", Фестивала на съвременното изкуство Plein Art, Фестивала Шьондьоргьо и участва в инициативата "Нощта на музеите". Музикантите свирят в Двореца на изкуствата, Голямата зала на Музикалната академия, музей "Лудвиг", Музея на изобразителното изкуство и Френския институт в Будапеща. Задграничните им изяви са в Австрия, Англия, Румъния, Германия. Получават покана и за участие на финала на организирания от Международния съюз на тромбонистите (ITA) "Конкурс и фестивал на тромбонистите 2006" в Бирмингам.

Репертоарът на квартета е многообразен – с произведения от ранния ренесанс до музика на ХХІ век, през класическите произведения до ритмите на джаза. Свидетелство за многостранния талант на младите музиканти е изявата им през юни 2007 в Двореца на изкуствата в Будапеща, която обхваща различни изкуства, създавайки съвсем нов жанр. Те постигат това със сътрудничеството на признати артисти като композитора и пианист Янош Над – автор на "Импресии", певицата Беа Пая, поетесата Оршоя Карафиат и Тамаш Ковач. Работата на фотографите прави представлението още по-интересно. В последно време съставът изнася концерти и като джазова формация съвместно с прекрасни музиканти като изключителната певица Зита Геребен.

Всички музиканти
от Four Bones Quartet свирят като тромбонисти във водещи унгарски оркестри.

* * *

Програма на новогодишния музикален фестивал в НДК

Сподели в: