Fados – новият филм на Карлос Саура

Fados е новият, ослепителен филм на Карлос Саура. “Израснал съм с фадо музиката, с гласа и присъствието на Амалия Родригес”, споделя култовият испански режисьор, който определя фадото като “la saudade (тъгата, меланхолията, риданието), копнежът на онези, останали в Португалия, по спомена за другите, прекосили морета и никога завърнали се; както и на тези, които са заминали, отнесли спомена за родната земя.”

Във филма Fados, който беше показан премиерно през септември 2007 на филмовия фестивал в Сан Себастиан, музиката е основно действащо лице. А албумът с тази музика е историческо пътешествие през този характерен португалски стил, примесен със съвременните тенденции, защото, както Саура сам споделя “Опитвам се да разкрия една нова и различна перспектива, да се опитам да предвидя бъдещето на фадото”.В албума Fados Карлос Саура включва фундаментални съвременни изпълнители като Карлос до Кармо, Марица, Камане, Ана Маура и още. Наред с тях са новопоявилите се фигури от Капе Верде: именно те са представители на новите поколения, които се вълнуват от реге и хип-хоп стиловете, възстановяването на старите фадо къщи, фадо фламенко комбинациите. Във филма се появяват също и известни фигури от други страни (Каетано Велосо, Лила Даунс, Мигел Поведа и други), както и легендарните Мария Севера, Алфредо Мерсенариа и Амалия Родригес. Fados е пътуване от миналото към настоящето на великата португалска музика, албум за вечния стил, който успява да надскочи модните течения и все пак да се адаптира към новото време и който остава жив благодарение на множеството си последователи.

“Кой съм аз да си позволявам да говоря за Карлос Саура? Аз съм страхотен негов почитател и това е”, споделя Карлос до Кармо. Изпълнителят на фадо продължава: “Тази изключителна творба на режисьора преминава през виждането му за тангото и фламенкото, за да достигне до фадото. Това е проект в световен мащаб”. Карлос Саура добавя: “Истинската звезда в тази творба е фадото и името на филма всъщност отразява желанието ми да мина отвъд съвременното разбиране за фадо”. Това е философия, която властва в целия албум и ни въвлича в един от стиловете днес, изпълнен с най-силна чувственост.

Сподели в: