Extreme с нов албум – "Saudades de Rock"

“Saudades de Rock” (Соудодж де рок) отбелязва дългоочакваното завръщане на Extreme в студиото и на сцената след 13 години. Това е един размазващ албум, потвърждаващ статута на четворката от Бостън като новатори в света на рока. Създаден е със същия безупречен професионализъм и разнообразни музикални подходи, които спечелиха на групата мулти-платинени албуми, топ хитове в класациите и разпродадени турнета в целия свят.

Актуалният състав на Extreme включва вокалиста Gary Cherone, китариста Nuno Bettencourt, басиста Pat Badger и новия барабанист Kevin Figueiredo. Досега те са издали 4 албума и компилация от най-големите им хитове, продадени в над 10 милиона екземпляра. “More Than Words” от мулти-платинения диск Extreme II: Pornograffitti (1990) достигна №1 в  Billboard Hot 100, последван от Топ 5 хита “Hole Hearted”.  Тези две акустични парчета донесоха на групата широка популярност и оставиха в сянка характерния им стил – смесица от хард рок и фънк в духа на предшествениците им Led Zeppelin, Aerosmith, Queen и Van Halen. През 1992 г. те са поканени от Brian May да участват на концерта в памет на Фреди Меркюри.

След разпадането на бандата през 1996 г. Бетънкорт и Чероне запазват контактите си и през 2004 г. правят няколко гига в родния си град, което е първата стъпка към официалното им повторно събиране. Когато двамата сядат да пишат нови парчета за Saudades de Rock в края на 2007 г., се оказва, че творческите флуиди между тях не са изчезнали. „Химията беше там от първия ден, както и очаквахме! Чувствахме, че все още можем да предложим нещо значимо”, казва Нуно.

Албумите правят една група жизнена”, споделя Bettencourt, отговорен за записите на новия диск в NRG Studios в Лос Енджълис, той е и негов продуцент. “Феновете ще кажат ‘Покажете ни още ли ви бива?’ И ние го доказахме. Аз наистина мисля, че това е най-добрият ни албум”.

Меломаните ще се насладят на рок опуси като “Slide” със смразяващи рифове а ла Led Zeppelin, блусарски парчета като “Last Hour”, напомнящи за 60-те и “House of the Rising Sun”, но по-тежки. Широките стилистични възможности на  демонстрират клавирното “Peace” и изпълненото с настроение  “Ghost” . За тези, които очакват нещо в духа на “More Than Words” и “Hole Hearted”, пък е “Interface”.

Бандата очаква с нетърпение новите си срещи с феновете на предстоящото им световно турне Extreme 2008 "Take Us Alive", включващо ексклузивно европейско участие на фестивала Rock of Ages в Милано на 13 септември.

Европейската премиера на “Saudades de Rock” е на 1 август.

* * *

Journey с нов албум

Сподели в: