Earthdance 2008

На 12, 13 и 14-и септември България ще стане отново част от най-голямото едновременно провеждащо се музикално събитие на планетата – Earthdance – обединяващо повече от 350 града в над 50 страни по света, информира агенция ПРоФайл.  За петото поредно издание организаторите обещават да предоставят на публиката една уникална по рода си концепция, вдъхновена от тазгодишното място за провеждане на фестивала – района около пещераПроходна”, намираща се до село Карлуково, община Луковит. Пещера “Проходна” е една от най-красивите, достъпни и безопасни пещери в България. С дължина 250 метра и свод с височина над 40 метра, пещерата представлява естествено осветен тунел, в който се намира един уникален за България природен феномен – „Окната“ или „Очите на Бога’’ – два симетрични отвора в тавана, във формата на очи, които осветяват пещерата през деня и откриват гледка към звездите през ноща.

Фестивалното място ще е обособено на няколко зони. Първата ще е главната сцена, разположена пред пещерата, на която ще свирят македонския гуру на електронния и филмов звук – Кирил Джайковски, който през 2006 година покори главната сцена на Exit в Нови Сад, с микс от house, breakbeat и drum and bass със съпровод на балкански оркестър. Освен него ще свирят на живо и българските групи Pistamashina, Pumpkin Temp, Skiller, 1000 Names, Quantone, Microwave, Kliment, Dickie, както и DJ-ите Kink, Zenk, Laylla Dane, Error Beauty, Passcoff, Acidtrip, Stoyan, DJ Phoenix, SoulSlept, Joro Paskalev, Solaris, Pierre, Timetourist, Milan, VoV, Stenly, Cinnamint, ZawHer, Oxydant, Tokkah, Daft Dub и други.

Втората зона ще се намира вътре в пещерата и ще представлява място за отдих и алтернативна култура. Там ще се изгради сцена за акустична и chill-out музика, перформанси и филмови прожекции. Предвидено е и специално осветление за свода, съставено от няколко изключително ярки видео прожектора. Третата зона ще бъде разположена на огромната поляна пред южния вход, в която се намира къмпинга, медицински пункт, множество навеси за слънце, зона за храна и напитки.

За трета поредна година фестивалът ще премине под идеята за опазване на природата, като за целта ще бъдат съблюдавани най-строги мерки за запазване на пещера „Проходна”, съпътствани от няколко почиствания на района. Броят на продаваните билети е ограничен до 1000 души. В рамките на фестивалната програма ще бъдат проведени дискусии, свързани с проблемите на екологията, а през пролетта догодина, на деня на Земята, организаторите ще засадят за втори път дръвчета в Природен Парк Витоша. В глобален аспект Earthdance е благотворителна инициатива, като всеки един участник е задължен да даде процент от печалбата си за благотворителни цели. Тази година фестивалът ще дари част от печалбата си за доизграждане на туристическата инфраструктура около пещера „Проходна“, както и за подпомагането на кампания за опазването на българската природа.

Специални гости на фестивала се очаква да бъдат колежаните от частните колежи „Делта” от София, Пловдив и Гърция.

Ако желаете да завършите лятото с едно неповторимо изживяване сред природата, заповядайте на 12, 13 и 14 септември до село Карлуково. До фестивалното място се стига за около час и 20 минути, с кола от София, разстоянието е 100 километра, като 80 от тях са по магистрала „Хемус”. Ако нямате кола, може да се качите на влак, спирка Карлуково се намира на 2 км от мястото на фестивала, но на нея спират само пътнически влакове. Освен музикалната програма, организаторите обещават и възможност да опитате скално катерене и бънджи в пещера.

* * *

Vola Open Air – нов фестивал сред природата

Сподели в: