Eмил Билярски: Музиката на Meszecsinka ще звучи в София и на Беглика

Емил Билярски е българската част от унгарската група Meszecsinka. Хванахме го в крачка, докато се приготвя за гостуването на групата на Беглика 2015 и го разпитахме максимално. За да сте подготвени, вижте на клипа на „Kinyílok” („Отварям се”), който влезе в Топ 10 на класацията за клипове на английските World Music Network и Folk Roots.

Ще можете да чуете "Месечинка" освен на Беглика на 28 август, също и в Студио 5 в София, на 29 август.

Разкажи накратко историята на създаването на Meszecsinka

Първо беше Korai Öröm – група, известна и в България. Когато започнаха да се изморява, членовете ѝ все повече експериментирахас различни проекти. Най-успешния стана Фокателеп – пет музиканта от Korai Öröm + певицата Анамари Ола. В него психеделичната енергия на музикантите биде опитомена от нежната сила на Анамари и се роди ново качество, което се представи между другото и на Беглика 2012. От 2009 Анамари и аз започнахме да правим музика, която не се вписваше в рамките на Фокателеп и изискваше нова форма. Така се роди Месечинка – дете, съществуващо във вълшебен свят. Все повече хора влизат в тоя свят и остават в него. Групата бързо набра популярност в Унгария, свири редовно в много европейски страни, били сме на турне в САЩ и Канада.

Определят стила на групата ви като психоделичен фолк, как избрахте да правите музика точно в този стил?

Ако изслушате нашите песни трудно ще намерите един общ стил за всички. Използваме унгарски, български, испански, руски и цигански народни мотиви, но ги пречупваме през нашето виждане. В различни песни ще чуете рок, джаз, world music и поп елементи, но общото е едно чувство, което не мога да нарека по друг начин освен Meszecsinka.

Какво включва репертоарът ви?

Наши песни и обработки на различни народни мотиви и текстове.

Текстовете на песните разказват за:

Нашите песни са интимни, разказват 100% за нас. Като например тази, в която се вплита и историята на наши приятели. Както например Джон Ленън пее не за една измислена, а за своята жена и своя живот, така и ние издаваме лични истории и чувства, идващи от дълбоко. Песента „Kinyílok” („Отварям се”) е откровение на Анамари. Съветвам ви да гледате клипа, той влезе в Топ 10 на класацията за клипове на английските World Music Network и Folk Roots.

Текстовете на народните песни, които изпълняваме, ме възхищават с поетичността и хумора, който съдържат. За разлика от рок и поп поезията народната песен е надвременна и носи мъдрост по начин, подходящ за възприемане от всички. Народната любовна лирика е много разнообразна. Например в тази песен един циганин намира в шатрата лула на друг мъж и се кахъри за дъщеря си, която ще бъде заклеймена с майка, изгонена за изневяра. Но историята свършва с як секс под юргана (и яко психеделично соло). А в La Piconera подходът е съвсем друг – испанка всеки ден оплаква мъжа си, слизащ да работи в опасен рудник и пее за сърцето си, почерняло от сажди.

На какъв език пеете?

Унгарски, български, испански, английски, руски, финландски. Седмият е нашия собствен език – Аи (името му носи и новия ни миниалбум, издаден преди месец)

Къде се срещате с публиката си на живо?

Досега освен Унгария сме свирили в САЩ, Канада, Германия, Русия, Полша, Австрия, Хърватия, Словения, Словакия, Гърция и България. През септември пътуваме за Дания, където освен концерти ще изнасяме и лекции за Унгария пред ученици и студенти. Ще правим и уъркшопове за унгарски народни танци и песни.

Какво сте приготвили за Беглика 2015?

Приготвили сме се да се отдадем максимално. Но това не е достатъчно за добър концерт – местото и публиката също играят важна роля. Концертът на Фокателеп на Беглика през 2012 беше може би най-добрия в историята на групата, което се дължи на енергията на българската планина и публика. Надявам се същото да се случи и сега с Месечинка. Тези които няма да посетят фестивала, могат да ни видят в София на 29 август, клуб Студио 5.

До скоро виждане!

Сподели в: