Cite Internationale des Arts – Париж гостува на Шипка №6

Изложбата-конкурс за пребиваване в ателиетата Cite Internationale des Arts – (Париж) и Кунстлерхауз – Швандорф (Германия) бе открита на 18 декември от 18.00 ч. в галерията на Съюза на българските художници. Работите могат да се видят до 14 януари.

Cite Internationale des Arts – Париж, е най-престижният и най-дълго запазилият се през годините конкурс за пластични изкуства в България. Благодарение на него всяка година 10 художници печелят престижната награда да пребивават безвъзмездно в парижките ателиета Cite Internationale des Arts, припомнят от СБХ. Ателиетата са построени през 1965 г. в Париж от фондацията с идеална цел "Cite Internationale des Arts", от Министерството на културата и Министерството на външните работи на Франция – по идея и под патронажа на Феликс Брюно.

Министерството на културата на България тогава предвидливо заплаща сума, която осигурява правото на ползване на две ателиета без наем в продължение на 98 години. Оттогава конкурсът, обявяван от СБХ, се радва на интерес и неизменно мотивира българските автори за участие и среща със световната Мека на изкуствата – Париж.

Тази година статутът на конкурса е обогатен и авторите за първи път ще имат възможност да участват в надпревара за престой в ателиетата в Кунстлерхауз – Швандорф, Германия.

* * *

Абстрактна живопис представя художничката Деля Чаушева

Сподели в: