CineLibri 2016: 100 прожекции, 20 филма, 8 града

Тазгодишното издание на фестивала CineLibri 2016 предвижда истинска каскада от изненади. В списъка със звездните гости присъстват имената на Иржи Менцел, живата легенда на чешката кинематография, и Арнон Грюнберг, едно от най-провокативните пера на съвременната холандска проза. Те ще открият прожекциите на екранизациите „Обслужвал съм английския крал” и „Тирза”, отличени с редица международни награди. Специален гост на CineLibri 2016 е и Катрин Бернщайн, съсценарист и режисьор на документалния филм „Книжарят”, вдъхновен от личността на големия френски писател Ромен Гари.
                                  
Над 100 прожекции на 20 филма, в т.ч. 10 национални премиери и една световна, ще се състоят между 5 и 16 октомври в най-представителните артсалони на София, Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен.CineLibri предлага достъп до шедьоври на класическата, модерната и съвременната литература и техните най-успешни екранизации.

Фестивалното изживяване обаче е много по-богато, защото зрителите на живо се срещат със световноизвестни писатели, режисьори, актьори и сценаристи и се потапят в стилистиката и атмосферата на седмото изкуство чрез множество интерактивни акции и специални събития.
                                   
Освен че ще се запознаят с четирима изключителни творци, зрителите на CineLibri в столицата ще имат привилегията да видят първи една от най-амбициозните кинопродукции на 2016-а година: „Геният на Майкъл Грандейдж, адаптация на блестящата биографична творба на А. Скот Бърг. Книгата е посветена на впечатляващата личност на Максуел Пъркинс, гения, създал гении като Хемингуей и Фицджералд. В образа на Пъркинс се превъплъщава Колин Фърт, партнират му ослепителната Никол Кидман и Джъд Лоу, който влиза в кожата на ексцентричния писател Томас Улф.

Официалната българска премиера на филма ще се състои на 11 октомври, вторник, в зала 1 на НДК. След 16 октомври филмът ще се разпространява в артсалоните в цялата страна.
                                   
Билетите за двете прожекции в зала 1 вече са в продажба на Ticketportal и на касите на Двореца! Всички новини, свързани с предстоящото издание на фестивала, сa достъпни на официалната уебстраница на CineLibri – www.cinelibri.com, и във фейсбук: https://www.facebook.com/CineLibri.                              
                     
В рамките на две седмици ще проследим пътя на думите от белия лист до големия екран. Защото… литературата осмисля живота, но киното го омагьосва!

Сподели в: