Cesaria Evora: “Тъжните песни ме карат да се чувствам щастлива”

Носителката на Grammy пее на 2-ри октомври в НДК!
Най-известната африканска изпълнителка, носителка на Grammy за “най-добър етно албум” от 2003г – Cesaria Evora (Сезария Евора), която очакваме в София на 2-ри октомври, не обича да носи обувки. Изпълнителката на уникалния стил “морна”, който представлява интересна смесица между западноафрикански перкусии, португалско фадо, британско баладично пеене и бразилски ритми, по традиция винаги излиза боса на сцената, но всъщност предпочита да си ходи така и извън нея. Това заяви сама тя в свое интервю, за чуждите медии и добави, че носи сандали, само когато е в Европа. Чудната певица от Cape Verde ще огласи зала 1 на НДК за втори път, точно четири години след като покори сърцата на българите, дошли да я чуят на живо.

Уникалната възможност отново да бъдем докоснати от магията, ще ни дадат организаторите от Жокер медиа, който вече пуснаха в продажба билетите за събитието. Цената им е от 30 до 100лв, а местата на които могат да се закупят са: касата на Билетен център в НДК, и в интернет в мрежата на Ticketstream.bg и Еventim.bg.

Кралицата на морна”, както наричат Cesaria Evora е сред най-ярките изпълнители на етно музика в света. Стилът “morna”, в който тя пее е типичен за мястото, където е родена и израстнала – африканският остров Cape Verde /Mindelo. Когато я карат да опише какво е “морна”  и дали тази музика не носи много тъга, тя отговаря: “това е нашият живот, проблемите на хората, да живееш “ден за ден”, но това е и любовта”!
С тази нагласа към живота и с магнетичния си глас “Босоногата Дива” отново е на път и продължава да се среща с почитателите си. От края на м.май, когато стартира тазгодишното й турне, с което я очакваме и в София, тя вече премина през Венецуела, Чили, Аржентина, Колумбия и още, а тази вечер е последният от три поредни концерта във Франция. В разгара на лятото дивата ще посети Украйна в рамките на World Music Festival,  и отново Франция, от където изгря звездата й и където публиката я обожава. В България, за концерта си на 2-ри октомври световно известната прима ще пристигне след кратка почивка и с нови сили за есенният старт на турнето си.

Сподели в: