CD на Симфония №1 в ре мажор "Титан" на Густав Малер излезе и на българския пазар

На 20 ноември 1889 г. в Будапеща под диригентството на Густав Малер (1860 – 1911) за първи път прозвучава Симфония № 1 в ре мажор “Титан”. Почти 120 години след нейната премиера Музикална къща „Гега Ню” реализира и издава записа на това мащабно произведение. Диригент на Симфоничния оркестър на БНР е Нягул Тумангелов – блестящ цигулар, професор, основател и примариус на струнния квартет на Австрийското радио и телевизия.

Син на известния в близкото минало композитор, хоров диригент и музикален педагог Драгия Тумангелов, той естествено се насочва към музиката. Завършва Интерната за даровити деца и юноши музиканти и Държавната музикална академия – София в класа по цигулка на професор Боян Лечев. През 1962 г. става първи концертмайстор на Софийската филхармония, а от 1969 г. е първи концертмайстор на оркестъра на Австрийското и по-късно – на Баварското радио и телевизия. Една случайност го открива за диригентското поприще.  Диригентът на „Севилският бръснар” от Паизиело във Виенската комична опера внезапно заболява и Нягул Тумангелов дирижира спектакъла. Оттогава музикантът успешно съчетава ангажиментите си  като цигулар и като диригент.

През 2000 г. Музикална къща „Гега Ню” издаде програма с 3 сонати за цигулка и пиано на Вила-Лобос, записани от Нягул Тумангелов – цигулка и Божидар Ноев – пиано (GD 224). Сега неговите почитатели ще оценят и диригентския му талант.

Сподели в: