Buena Vista Social Club представя Елиадес Очоа в зала 1 на НДК

Пред вас е човекът с каубойската шапка от Буена Виста Сосиал Клуб, пред вас е един истински сонеро от Сантяго де Куба, пред вас е човекът, който докато е жив, ще пее прекрасните песни на Ел Ориенте (източната част на Куба) и ще стои здраво стъпил на кубинската музикална традиция, която го вдъхновява, кара го да се усмихва и да обича живота. Пред вас е един истински гуахиро – Елиадес Очоа!

Ако ви е тъжно, може да посегнете към който и да е от неговите записи – Buena Vista Social Club, Tributo Al Cuarteto Patria, Sublime Ilusion или Estoy como nunca –  и слънцето отново ще изгрее в душата ви, защото музиката на Елиадес е пълна с хумор, омайна мелодия и подканящ ритъм. Дали ще поискате да чуете Adios Compay Gato – една весела история за котката, която е виновна, че подгони мишката, която изяде сиренето, което се прави от мляко, което го дава кравата, а е вече късно да се дои кравата и затова ще взема да убия котката – или пък Maria Cristina – която все ме командва и не може вече така –  е все е едно – ефектът ще е еднозначен – усмивка! Елиадес Очоа знае как да накара хората да се влюбят в жизнеутвърждаващата музика на Куба, защото го прави от 7 годишен, когато за първи път хваща на улицата китарата и получава и първото петаче в шапката. Оттогава все свири и не се разделя със специално модифицираната си китара – запазена марка на Очоа!

Елиадес е роден през 1946 г. в Соньо Ла Майа, Сантяго де Куба  и там започва  и артистичния му път. От съвсем малък се учи да свири на китара и трес, а също развива и вокалните си заложби. Професионалната му кариера започва през 60-те с Куинтето Ориентал и впоследствие със Септето Типико. През 1978 г. се присъединява към известния Куартето Патрия като поема ръководството му от Панчо Кобас и го поддържа в добра форма до ден днешен. През 1986 г. Елиадес записва албума Chan Chan с Компай Сегундо и заедно правят дълга концертна обиколка из Латинска Америка и дори се представят на сцена във Вашингтон.
Но истинската известност на музикантите идва през 1997 г. с легендарния запис Buena Vista Sociаl Club, спечелил награда "Грами" и продаден в 8 милиона екземпляра. Именно този запис възражда интереса на света към Куба, кара хората да се влюбят в кубинската музика и да искат да познават хората, които я правят. За това спомага и Вим Вендерс с култовия филм “Buena Vista Sosial Club”, съхранил човешките портрети на тези велики музиканти, накарал ни да ги обикнем и да приемем в живота си. Елиадес е неизменна част от проекта Buena Vista Social Club, където двамата с Компай Сегундо представят музиката на Източна Куба. На въпроса как е попаднал във великата формация, той отговаря, че просто е допълнил състава със специфичното звучене на Сантяго, заедно с Компай Сегундо.

На 13 октомври е премиерата на едно заглавие, което отново ще възпламени сърцата на влюбените в кубинската музика – Buena Vista Social Club At Carnegie Hall (World Circuit/Дюкян Меломан) – вторият албум на легендарната формация Buena Vista Social Club е запис от единствения им, напълно разпродаден концерт в Карнеги Хол, състоял се на 1 юли 1998 г. Това издание отбелязва и 10 годишнината от това историческо музикално събитие, а Елиадес Очоа, носител на две награди "Грами" (втората – за албума му “Sublime Ilusion”) е натоварен с отговорната задача да участва в промоцията му с турне в цяла Европа – и на 10 декември в София в зала 1 на НДК.

Това е третият концерт в България под запазената марка и с качеството на Buena Vista Social Club TM – след Ибраим Ферер и Омара Портуондо.  

Билети за концерта на Елиадес Очоа се продават от Тикет Плюс (www.ticketplus.bg) в Интернет и на касата на НДК, в Дюкян Меломан, супермаркети Пикадили, и много други каси (адресите на сайта на Тикет Плюс).

Сподели в: