Boney M ни върнаха в ерата на 80-те

Началото на традиционно студения месец декември  тази година бе силно разгорещено с едно шеметно събитие – идването на легендарните диско крале Boney M в София.  Цели два пъти за една вечер ямайската четворка предвождана от  очарователната Мейзи Уилямс излезе на сцената, за да зарадва близо 8000 фена, дошли на 1 декември в зала 1 на НДК да видят на живо идолите си. Концертите на Boney M у нас бяха посветени на борбата със СПИН.

Звездите демонстрираха учудващо добра кондиция в деня на концертите предвид факта, че предишната вечер купонясваха до късно в столичен ресторант с традиционно битова обстановка, където  показаха завидни умения в потропването на български хора. Организаторите от Арт БГ се бяха се погрижили да ги запознаят с родните обичаи още при самото им кацане на аерогара София. Там с хляб и сол ги изненадаха гиздави девойки във фолклорни носии и гайдар, чието закачливо изпълнение предизвика широката лъчезарна усмивка на уморената от полета Мейзи Уилямс.

В началото на концертната вечер имахме възможността да видим неостаряващите  "Трамвай номер 5", които извикаха известна носталгия у някои по  българската естрада на 80-те. С шармантни прически и подобаващи тоалети трите солистки и  Петко Петков представиха своя репертоар, сред който блести "Усмивката" – чута за първи път в live изпълнение  от мнозинството по-млади зрители в залата. Няма спор – "Трамвая" си е част от живата история на българската музикална сцена и бе достойно изпратен от присъстващите на концерта.

Скоро след това на сцената излязоха и дългоочакваните звезди на вечерта Boney M. 9-членнният бенд предизвести с кратко интро тяхното появяване. Впечатление правеше българинът Ивайло Романов – Пелето на перкусиите, който  придаваше на аранжиментите на всички изпълнения особен колорит. Той се беше сработил отлично с бенда, макар да се беше запознал  с всички от Boney M едва предната вечер.

И ето заветният момент – трите дами от Boney M  в компанията на единствения си  кавалер започнаха да танцуват в поредица от елегантни ретро тоалети на сцената под звуците на "Sunny" , "Daddy Cool", "Holiday" и много много други вечни хитове, емблематични за диското от соц епохата. Препълнената зала видимо се оживи още в самото начало и заля в буйни танци всички пътеки току до оркестрината, превръщайки зала 1 в една истинска осемдесетарска дискотека. Сред феновете можеше да се забележат всякакви хора – младо и старо се поклащаше в ритъм, а Мейзи постоянно сновеше из публиката, затруднявайки до крайност охраната, опитваща се да укроти ентусиазираното множество.

Феновете искаха още и още и получиха приятни изненади като реге класиката "Rivers of Babylon" с известни хип-хоп елементи, както и задължителната и любима на Мейзи "Rivers of Babylon", която си беше своеобразна кулминация на вечерта.  Дечица на сцената, коледна песен, конфети за финал – всичко това остави българските зрители със светнали лица, все още потопени в диско времената на пластмасовите обеци, ярки перести полички и бухнали прически, а някои от тях с по някоя радостна спотаена сълзичка…

Как да забравиш такава вечер?

Сподели в: