Backstage за „Пръстенът на нибелунга” в Софийската опера и балет

Юни 2013 г. ще зарадва музикалните ценители в България с нещо уникално за страната и Балканите – за пръв път в радиус от 1500 км ще бъде изпълнена цялата тетралогия „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер по случай 200 години от рождението на композитора. На 22, 23, 26 и 29 юни ще прозвучат оперите „Рейнско злато”, „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете”.

По случай грандиозната премиера днес сцената на Софийската опера и балет откри непознати подробности за журналистите, които ще запознаят публиката с тайнството на това да създадеш подобен спектакъл. Те имаха възможност да надникнат backstage (зад сцената) на първия ни оперен театър, да видят отблизо сценографията и реквизита на постановките от тетралогията, да се запознаят с работата на сценичните работници. Специално за тях бяха изпълнени откъси от оперите „Рейнско злато” и „Валкюра” със солисти Бисер Георгиев и Пламен Папазиков (Алберих и Миме – „Рейнско злато”) и Цветана Бандаловска и Мартин Илиев (Зиглинде и Зигмунд – „Валкюра”).

Възторжените аплаузи за четиримата изпълнители, за малките нибелунги-ковачи, ученици от НМУ „Л. Пипков” и за оркестъра бяха предшествани от разказ на режисьора на спектаклите акад. Пламен Карталов за интересни моменти от работата на екипа. След това беше изпълнен фрагмент от „Рейнско злато” с Вагнеровите туби, специално закупени за тетралогията „Пръстенът на нибелунга”. Академик Карталов подчерта работата на художника по мултимедията Георги Христов, на режисьора на мултимедията Вера Петрова, на асистент-режисьора Юлия Кръстева, на помощник-режисьорите Вера Белева и Росица Костова, както и инженерите, участвали в създаването на постановките.

Билети се продават на касата на Софийската опера и балет и на касите на EasyPay, онлайн през сайта www.sofiaopera.bg, TixGate, Eventim.bg в мрежата на магазини Пикадили, Офис 1, Германос и бензиностанции ОМВ.

Сподели в: