Art Space 2012 започва пред НДК

Art Space открива новия сезон от 20:00 часа на 11 май на лятната сцена в парка на НДК. Организаторите „Камера“ ООД и „СИА“ ЕАД дадоха на проекта ново име, визия и програма. По традиция, началото на сезон май-октомври’2012 ще даде кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова. Art Space отваря врати с цветно музикално пътешествие из стиловете и времето със съвременния градски духов оркестър Brazz ViliDJ. Водещата Мария Силвестър ще се превъплати в жива марионетка и ще опита как е да те водят на конци – защо? – ще разберете на място. Настроението ще подклаждат с огънени изпълнения и артистите от Fire Soul. Стан, платно и грънчарско колело… всеки ще може да види как се създава изкуство, а любопитните и да опитат. Тайните и тънкостите на занаятите ще покажат Велика Стоева, Красимир Бекяров от Кесар – център за приложни изкуства и художничката Катерина Георгиева Бурова – КГБ. Аромат от натурални етерични масла, създаден специално за нощта на откриването от Светлана Апостолова, ще допълни атмосферата на Art Space.

На 12 и 13 май сцената ще се превърне в еко работилница за изкуство от използвани вещи. Събитията са в подкрепа на инициативата на “Да изчистим България за един ден” и са начало на еко програмата на Art Space през новия сезон. Съботният ден ще започне с представянето на ”Пласмасовата гора” – инсталация на Катерина Георгиева Бурова – КГБ, посветена на проблема с найлоновите торбички и пластмасата. Работилниците за малки и големи са с майстор Сузи, която ще рисува еко торбички; птици от пластмасови бутилки ще оживеят с помощта на художничката Ефросина Пенева; как се прави ръчна хартия, от която покълва цвете ще ни покажат Боби и Гери. За финал – горещ концерт на Bandiera Rossa.

На 13 май ще се развихри ЛуМаги – Маги Митева. Копче за сън или как да кажем лека нощ на старите дрехи и добро утро на фантазията е работилница за възглавници и одеалца и още…. изненади. От 21:00 часа е прожекцията на документалния еко филм Пластмасова планета. Режисьорът Вернер Боте пътува от Калифорния до Колката и Кампала, за да открие каква колосална зависимост имат и развитите, и развиващите се страни от пластмасата и вредното влияние, което тя има върху здравето на хората.

Музика, изложби, спектакли, танци, кино, пърформаси, инсталации, еко и арт работилници за малки и големи, уроци по куклуводство, джаз за деца…. са само част от многото изненади в програмата на Art Space от май до октомври. Проектът е част от Културния календар на столицата и се осъществява за пета поредна година, с официалната подкрепа на Столична община.

Сподели в: