ART Space закри летния сезон`12 с 12 часов арт маратон

ART Space официално закри летния сезон 2012 с дванадесет часов арт маратон на 6 октомври. След пет месеца ежедневна програма от концерти, работилници, изложби и пърформанси, DJ и танцови партита, детски представления и богата филмова програма, ART Space събра изпълнители, творци и майстори на общ арт купон от 10 до 22 часа.

В 10 до 16 часа ентусиасти, участвали или изпуснали работилници през сезона се включиха в работилниците за дърво, кожа, керамика, плъсти, тъкачество, пачуърк, багрене на прежди с естествени материали, бижута от какво ли не. Работилниците водиха майсторите от А.Р.И.З.-7 (Асоциация за развитие на изкуство и занаяти), сестри Йоана и Велика Чушкареви от „Чушкарчето” – пазители на традициите на чипровското тъкачество, Румяна Йорданова – майстор на текстилни красоти и много други.

В 17 часа беше откриването на „Диагноза2” – изложба на първата художничка, която ART Space представи през миналата година – младата Катерина Г. Бурова-КГБ.

Вечерта завърши с музикален маратон на участвалите през летния сезон на ART Space музиканти. Началото му постави Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов и зарадва публиката с пъстра програма. Концертът продължи с изпълнения на най-малките участници от музикална студия „Евтерпани” и сдружение „Арте либеро” и премина в джем сешън. На сцената пяха Поли Генова, Вяра Атова-AV, Гергана Добрева от Ша-Ша, Зорница и Орлин Цветанови от Квартет Соло, Славена Даскалова и Петър Петров-Jazz Orpheus, Алекс Линарес, и Елиян Аройо. Начало на джем сешъна дадоха Венци Благоев, Петър Петров- Jazz Orpheus и Алекс Линарес. Красивият глас на Славена Даскалова вдъхнови и привлече на сцената да се включат в джема и Петър Йорданов-Бъни от Оратница, Весо от Мерудия, Симеон Германов-Дедо Мони, Александър Цветков и много други. Джем сешъна завърши дори с участие на хора от публиката.

Преди пет месеца Мария Силвестър символично сряза конците, които манипулират изкуството и даде старт на ART Space – място на свободната изява, а на 6 октомври тя сложи точка на летния сезон.

Проектът ART Space е част от Културния календар на столицата и се осъществява за пета поредна година с официалната подкрепа на Столична община. През този сезон организаторите „Камера” ООД и „СИА” ЕАД дадоха на проекта ново име, визия и програма. ART Space е сцена за млади и утвърдили се таланти, работи за запазването на българските традиции и орагнизира еко инициативи. Романтичното пространство, както вече мнозина наричат ART Space, стана място за срещи на хората на изкуството и дори даде начало на нови синкретични арт проекти. ART Space ще продължи да работи за културния облик на София и да събира нови почитатели на изкуството и красивото с интересна програма и много провокации и през следващите четири години.

Сподели в: