Action day в галерия Сариев

На 7 юли (събота) изложбата "Действие" започна с правенето на бижута от 14 – 17ч. "По бижутата ще ги познаете" – това беше лайт мотивът на участниците във второто издание на уъркшопа ръководен от Цветелина Алексиева и Николай Сърдъмов – "Скъп спомен" в галерия "Сариев" в Пловдив. Участниците, хора с разнородни професии, се опознаваха учейки се как да правят бижута от стари спомени и как да ги активират в настоящето. Използваха се всякакви иновативни решения за изработката на бижутата. Наличните материали, с които работеха участниците ни най-малко не навеждат на мисълта за ювелирни изделия – плексиглас,гуми, изолации, прозрачни плаки, докторските слушалки във вид на колие, думите усукани като гривни, цветната изолация във вид на пръстен или електронните чипове закачени като брошки. По този начин украшенията ни разказваха различни истории за живота.

Идеята за тази изложба е на Веселина Сариева, чиято цел е да представя съвременното изкуство под интересен некомерсиален ъгъл: "Бижутата на този уъркшоп се представят като нещо не чак толкова ценно, без магнетично въздействие и без да има сатут или някакъв сантимент. Това са бижута, които трябва да бъдат носени сега, в момента, те са просто една чиста идея и показват творческо мислене, цитатни са. Целта ни е да обживим спомена, как да го направим носим, всекидневен, а не просто останал в миналото ни. Това са неща,които показвт как съвременното изкуство живее в хората."

Всяко едно бижу, което беше представено, отправя посланието си към външния свят. То е част от нашия характер и разбира се от емоцията, която носим в момента. По този начин творбите разкриват нови идентичности и дават повод за размишления и оживени разговори на посетителите. Зад тази концепция застават още и артистите-бижутери Ангелина Стойкова, Ваня Димитрова, Димитър Делчев, Евгения Цанкова. 

В 20 ч. за около час, action day продължи с пърформансите на Леда Екимова – "За една по-висша любов" и "Зелева салата". В първият пърформанс жена облечена в костюм на бяло коте лежи отпусната в котешка поза. Леда е в прилепнало трико с котешка глава, която наподобява на прасешка. Това  показва подчертано бутафорния характер на костюма. Поражда се трагизъм от от смехотворната ситуация, в която се намира изпълнителката и сериозната лична тематика. Пърформанса изтъква, че единственото условие за да изпитаме "Една по висша любов" е състоянито на физическа и психическа неподвижност, типично за котките. Творбата изразява нуждата от неподвижност и спокойствие, породена от острата умора и социално/комуникативно изтощение. Прокрадва се идеята за еротичността и любовните въпроси изведени от популярният образ на "жената котка".
 
Пърформънс-инсталацията "Зелева салата" е опит за документация на интересна лайфстаил практика, популярна сред група гимназисти от малък провинциален град. Работата третира темата за свинщината в чист вид. Минималистичният и аскетичен заряд се долавят отчетливо от представените в пърформанса практики. Насроението е меланхолично, примесено с катарзис и героика. Подходът, който иползва авторката е експресивно-изследователски.

Снимки: Десислава Томова

1. Галеристката Веселина Сариева
2. Николай Сардъмов в действие
3. Уъркшоп

    

Сподели в: