A to JazZ Festival 2013 – America Latinа: Три омагьосващи вечери в три фестивални локации

Третото издание на A to Jazz Festival, организирано от фондация „A to Z” и фондация „Америка за България“, приключи успешно и хиляди фенове на джаза успяха да се докоснат до магията на горещите латино джаз ритми. Трите фестивални вечери (28-30 юни) преминаха под знака на разнообразието не само защото сцената си поделиха музиканти от три континента, обединени от общата любов и отдаденост към латино джаз жанра. Разнородни бяха и местата, където се състояха концертите във всеки един от дните. Южният парк, клуб Студио 5 и София Лайв клуб последователно събраха почитателите на стойностната музика. Паралелно с основната програма се проведоха и образователни уъркшопове по перкусии и латино танци с Лили Йончева и Алфредо Торес в рамките на проекта „Децата на София свирят и танцуват с A to JazZ”, част от календара на културните събития на Столична община за 2013 г.

В петъчната вечер официалният старт на събитието бе даден по залез слънце на открито сред красивата зеленина на Южния парк 2, зад басейна „Спартак“. Жизнерадостните латино мелодии на Tumbaito и Калин Вельов увлякоха десетки посетители в горещи салса, меренге и чачача танци. Малко по-късно хедлайнер на вечерта бе екзотичната бразилка Жандира Силва. Кадифеният й глас привлече като магнит хиляди души от всички краища на София, избрали да прекарат края на работната седмица в парка под звездното небе и да се насладят заедно с приятели на омайна боса нова, пренасяща ги мислено край златните плажове на Рио де Жанейро.

Съботно-неделната прогноза на времето се оказа неблагоприятна за джаз емоции на открито и фестивалната програма се пренесе на клубна сцена, за да бъде осигурен максимален комфорт за артисти и зрители. Образователните класове по перкусии и латино танци пък бяха приютени на сухо и топло в сградата на музикалното училище „Любомир Пипков“. В събота вечер на сцената на клуб Студио 5 излязоха кубинското инструментално чудо Dany Noel Latin Jazz Quintet и американският латино гуру Мич Фромън с неговия бенд The Bronx Horns. Късният завършек на концертната вечер, около два часа след полунощ, не уплаши никого от присъстващите меломани, които многократно аплодираха и извикваха на бис брилянтните музиканти на сцената.

Снощи, в последния фестивален ден пространството на София Лайв клуб се оказа тясно за всички, които искаха да видят на живо кулминацията във фестивалната програма – музикалната колаборация на големия Мишел Камило с неговото трио и българския Биг Бенд Брас Асоциация. Първи на сцената се качиха музикантите от Бандера Роса. Проектът на Мартин Ташев пресъздаде отлично атмосферата на латиноамериканската джаз сцена с плавни преминавания между горещи инструментални композиции и нежни лирични мелодии. Те се оказаха и отличен преход към дългоочакваната поява на покорилия стотици сцени по света със своето майсторство на пианото Мишел Камило. Още с първите изсвирени ноти заедно с Линкълн Гойнес (бас) и Клиф Алмънд (барабани) и брас секцията в лицето на Биг Бенд Брас Асоциация Мишел Камило не остави никакво съмнение за световната си класа. Резултатът от четиридневните съвместни репетиции на американските и българските музиканти бе идеален сценичен синхрон и пълна музикална и емоционална спойка – чудесно доказателство, че музиката е универсален мост между културите.

Едно след друго бяха изсвирени легендарни композиции в нови версии, обогатени с изключителното звучене на духовите инструменти от биг бенда – “Why Not”, “One More Once”, “Caribe” и други. Близо 1000 души в София лайв клуб бяха напълно омагьосани от огромната енергия, струяща от виртуозните изпълнения на двете формации и буквално не искаха да пуснат музикантите да слязат от сцената. Очарован от топлото посрещане на българската публика, Мишел Камило обеща, че ще се завърне съвсем скоро у нас за самостоятелен концерт.

Организаторите от A to JazZ Festival и този път не оставиха съмнения в меломаните, че сбъдват мечти и превръщат всяка година традиционните три фестивални дни в истинска магия на джаза. Сигурно е, че през следващата година феновете могат да очакват още изненади с имена от световната джаз сцена и изключителна организация на най-цветното музикално събитие на столицата.

Сподели в: