92 карикатури показват в колекцията "Хуморът – мирна зона" в Габрово

Домът на хумора и сатирата предлага на габровци и гости на града нова тематична изложба. До 15 септември т.г. любителите на карикатурата имат шанса да видят колекцията "Хуморът – мирна зона”, съобщиха оттам. Изложбата е посветена на вечния стремеж на човека към свобода и мирен живот и може да се разглежда като своеобразен апел за толерантност между народите, взаимно зачитане на суверенитета и гарантиране свободата на хората.
 
Колекцията включва 92 карикатури на 85 автори от 29 страни и представя оригинални виждания за войната и мира, пречупени през призмата на хумора. Карикатуристите от четирите краища на света са единодушни и непримирими по въпросите за въоръжаването, тероризма, военните окупации и ядрената заплаха за човечеството.

С присъща находчивост, ярък хумор и безпощадна сатира те заклеймяват войната и оръжията за масово поразяване, насилието във всичките му форми и погазването на човешките права. Не липсват и разведряващи настроението смешни случки от казармения живот, перипетии по бойните полета, весели войнишки приключения. Многократно и оригинално е интерпретиран и символът на мира – белият гълъб с маслиновата клонка.

Колекцията карикатури на военна тематика "Хуморът – мирна зона” е част от фонда "Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата, който вече наброява 38 000 художествени произведения на 9 050 творци от 173 страни.

* * *

Изложба "Смехотерапията" в Габрово
Дом на хумора и сатирата – Габрово празнува рожден ден на 1 април

Сподели в: