87 събития се проведоха в рамките на Европейския ден на фитнеса

Миналата седмица България се присъедини за първи път към Европейския фитнес ден, официално събитие в рамките на Европейската седмица на спорта, целящо да провокира всички фитнес центрове, спортни клубове и зали за спорт, танци и други физически активности да отворят своите врати и да запалят нови почитатели на активния начин на живот. В рамките на инициативата в България бяха регистрирани 87 събития, в които се включиха фитнес зали, спортни общински клубове, студия за танци, йога и бойни изкуства. Хиляди българи се възползваха от дните на отворени врати и открити събития, организирани във всички райони на България: Пловдив, София, Бургас, Ямбол, Монтана, Плевен, Асеновград, Кюстендил, Благоевград, Перущица, Казанлък, Варна, Стара Загора, Карлово, Лясковец и други. Участниците имаха възможност да пробват различни групови тренировки и танцови уроци като канго джъмпс, йога, пилатес, бойни изкуства, зумба, функционални тренировки, каланетика, фитбол, тае-бо, степ аеробика, салса, народни танци, балет, хип-хоп, както и да направят самостоятелна тренировка в фитнес клубовете, отворили врати за свободни посещения.

Европейският фитнес ден се организира от Международната асоциация за спорт и култура (ISCA) като част от кампанията NowWeMove. Инициативата за пръв път обхваща цяла Европа, а концепцията й е базирана на успешната практика на Националния фитнес ден във Великобритания, организиран от ukactive от 2014 г. насам. В България проектът се реализира от Сдружение BG Бъди Активен, които заедно с Министерството на младежта и спорта и Министерството на здравеопазването, отправиха покана към фитнес центрове, спортни, танцови и йога клубове от страната да отворят вратите си за свободни посещения в рамките на Европейския фитнес ден.

„Тази година за първи път дадохме възможност на всички желаещи да пробват нови спортни активности, да участват в състезания и други инициативи, които не само ангажираха повече хора да бъдат активни, но и също така и привлякоха нови клиенти и създадоха допълнителни възможности за развитие на спортните клубове и зали”, сподели Ласка Ненова, мениджър за Европа на кампанията NowWeMOVE. „Резултатите, които инициативата постигна са наистина впечатляващи и виждаме огромен потенциал в подобни кампании, защото не само накарахме хиляди да бъдат по-активни в своето ежедневие, но и дадохме възможност на фитнес центровете и спортните клубове да опитат нови активности, да промотират вече съществуващи и да създадат програма, която потенциалните им клиенти търсят. Тази година успяхме да поставим основата на една успешна кампания, която ще направи физическата активност по-атрактивна за повече хора и по този начин ще повлияе позитивно на начина им на живот.”, допълни тя.

Проучване „Евробарометър” за физическата активност, проведено през 2014 г., показва повишение на броя на хората, които посещават редовно фитнес център от 11% на 15% и спортна зала от 11% на 13%. Проучването показва и значителен потенциал за развитие на сектора, което дава възможност за още по-внушително развитие на резултатите през следващите години.

Изследване “The Economic Cost of Physical Inactivity in Europe”, поръчано от ISCA и извършено от Centre for Economics and Business Research през 2015 г. показва, че близо 500 000 европейци всяка година умират в резултат на болести, подпомогнати от недостатъчната физическа активност. Един на всеки 4 възрастни в Европа не е физически активен в ежедневието си и цената, която европейската икономика плаща за това е над 80 милиарда евро – 5 милиарда повече от световните разходи за медикаменти против рак. Изследването посочва, че ако не бъдат предприети действия, които да мотивират хората да бъдат по-активни, в бъдеще рискът за общественото здраве от липсата на физическа активност ще е по-висок от този от тютюнопушенето.

За Сдружение БГ Бъди активен:

Сдружение BG Бъди активен e национална неправителствена организация, основанa през 2011 година, с цел популяризиране на спорта и движението за здраве сред гражданите на България и постигане на видима промяна в нагласите и културата на българското общество към физическата активност и спорта за здраве. Сдружението работи в партньорство с организации от различни сектори: образование, професионален спорт, бизнес, здравеопазване, екология, транспорт, държавни и общински институции и постига значими резултати в посока намаляване на процента физически неактивни българи от всички възрастови групи. Сдружението създава и поддържа мрежа от организации от различни сектори, разработва масови информационни кампании за ползите от физическата активност, насочени към широката общественост, споделя теоретичен и практически опит, привнася работещи и доказани практики, организира семинари, конференции и обучения, инициира, координира и провежда масови спортни обществени събития от различен характер, за да мотивира българските граждани да намерят своето движение. Основни приоритети на организацията са повишаване на активното време при децата и подрастващите и създаване на условия за спорт и физическа активност в малките населени места, чрез изграждане на обществени съоръжения и обучаване на спортни аниматори.

За NowWeMove:
NowWeMove e най-голямата европейска инициатива, насочена към промотиране на активния начин на живот, която споделя проста и лесно измерима визия: „100 млн. повече европейци, ангажирани със спорт и физическа активност до 2020 г.” В България кампанията се организира от 2012 г. и има три основни цели: да повиши информираността, относно ползите от физическата активност; да насърчи редовното участие в различни видове спорт и друга физическа активност и да подобри възможностите за достъп до спорт и физическа активност. Основните инициативи в рамките на кампанията са Move Week, FlashMove, Европейски ден без асансьори, NowWeBike, Европейски ден на спорта в училище, Европейски фитнес ден, Movement Pills, обучения и уъркшопи. Повече информация за кампанията може да намерите на www.bgbeactive.org.

Сподели в: