82 творби на Пабло Пикасо гостуват в София

71 оригинални творби на Пабло Пикасо, 11 керамични копия и 24 негови фотографии, заснети от Люсиен Клерг, ще гостуват три месеца в Националната галерия за чуждестранно изкуство – София. Изложбата „Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо” ще бъде открита довечера и ще продължи до 15 март 2009 г.

Това е първата представителна изложба в България на великия живописец, график, скулптор и керамик. 82-те творби са събрани за първи път в света. Техният подбор е направен от испанската кураторка Мариса Оропеса и комисаря на изложбата Еми Барух. Произведенията са собственост на различни галерии, музеи и частни колекционери.

„В България ще видим един особен Пикасо, който е много трудно да бъде представен в такава изложба. Пикасо правеше нещо много уникално. Той гледаше в миналото, за да твори бъдещето. Черпеше от своите учители, за да превърне наученото от тях в нещо собствено. През 1907 година настъпва истинската Пикасова революция. Той беше гений през целия си живот”, заяви пред журналисти кураторката Мариса Оропеса.

В изложбата са подбрани произведения от най-различни техники, с които е работил Пикасо – графика, скулптура, живопис, текстил, керамика. Това е огромен диапазон, който показва един непознат у нас Пикасо.

Изложбата ще бъде придружена от няколко съпътстващи събития, обявиха нейните организатори Barouh and Partners. Всички те се осъществяват с финансовата подкрепа на М-Тел. От днес до 10 януари 2009 г. в Институт „Сервантес” ще бъде представена изложбата „Пикасо – непознатият”. В нея са събрани творби на гениалния художник, притежание на български колекционери и музеи. Ще бъдат показани и малко познати за широката публика страни от неговото творчество – опитите му като калиграф, илюстратор и автор на литературни текстове.

 

От 17 декември 2008 г. до 15 март 2009 г. в Националната галерия за чуждестранно изкуство ще има и изложба – селекция от плакати от други текущи изложби на Пикасо по света „В същото време на друго място…”. А от 17 декември 2008 г. до 15 февруари 2009 г. в Националната художествена академия ще има конкурс за малки графични форми на тема „Пабло Пикасо в България”, отворен за всички студенти в НХА. Във филмотечно кино „Одеон” ще бъдат представени и филмите „Мистерията Пикасо”, „Да устоиш на Пикасо” и „13 дни от живота на Пикасо”.

Фото: Димитър Кьосемарлиев

Сподели в: