„ 8 “ e новата изложба на Бойко Колев

На 28-ми май в галерия Париж се открива самостоятелната изложба – живопис на художника Бойко Колев под името „8”. Авторът е известен на част от българската публика като майстор на копия, но от няколко години насам той твори предимно авторски картини изпълнени в стила на хиперреализма.
 
Бойко Колев е виртуоз и майстор на четката, техниката му на рисуване -”ъндърпейнтинг” е изключително прецизна, а най-любопитното е, че зад всичко това не стои художествено образование.
Неговата школа е тази на големите ренесансови художници, които той е изследвал години наред, за да може да пресъздаде техните шедьоври в своите копия и така да докосне българският зрител до световната съкровищница. Доказателство за това е и изложбата му в галерия Париж през 2005г. – „Пресъздадено“, където се показаха реплики на едни от най-известните картини на Леонардо да Винчи.

”8” е избор на заглавие не защото се търси нещо мистично или прекалено знаково под това число, а просто защото платната в изложбата са осем на брой. В някои от творбите е търсен дълбок философски смисъл, а в други акцентът е върху играта със светлината, сянката и самите цветове.
Бойко Колев е модерен художник и много често сюжетите в картините му са провокирани от съвременната градска среда.
В сегашната изложба такива са картините „Шоколад“ и „ Кафе в осем сутринта”. Впечатляващо е да се види как художникът е пресъздал върху платната си трудните за рисуване материи като хартия и станиол, стъкло и порцелан, камък и стомана.
Попарт, фотореализъм и хиперреализъм- това са стиловете, които се пресичат в новите творби на Бойко Колев.

Една изложба, която може и трябва да се види до края на месец юни, както и он-лайн в сайта на галерия Париж.
www.gallery-paris.com

Сподели в: