75-тият правнук на Конфуций открива Киномания 2010

Киномания 2010 започва на 12 ноември в 19.00 ч. с филма "Конфуций". Специално за откриването на фестивала и българската премиера на филма у нас пристига 75-тият правнук на Конфуций, г-н Конг Сиянглин, съобщи на пресконференция днес представител на посолството на Китайската народна република. 

Наследникът на легендарният китайски философ ще бъде в България от 10 до 17 ноември, за да пътува и изнесе лекции в Министерство на външните работи, университети и средни училища в София, Пловдив, Русе и Велико Търново.

Киномания 2010 ще продължи до 28 ноември. Фестивалът ще предложи на киноманите 72 наградени творби, фестивални хитове, ексклузивни премиери и класически филмови шедьоври. Прожекциите ще бъдат в Зала 1 на НДК, кино Люмиер, Дома на Киното, Евро Синема и Одеон. Киномания 2010 ще има и прожекции в Пловдив, в Лъки Синема между 17 и 28 ноември.

"Билетите са с цени, съобразени с кризата" – съобщи Христо Друмев. А именно: 10 и 8 лв. за възрастни, 6 лв. за ученици, студенти и пенсионери и 4 лв. за децата.

Акцентите в програмата тази година са:

– цикълът "Мъст" на корейския режисьор Парк Чан-уук;
– "Вярно с оригинала" – коопродукция на Франция-Италия-Белгия;
– "Несломим" – с режисьор Клинт Истуд;
– "Г-н Ничий" – на Жако ван Дормел
– "Чико и Рита" – епична анимационна любовна история
– "Стъпки в пясъка" – българският филм, който ще има една единствена прожекция в София. Режисьор и сценарист Ивайло Христов

Документалинте филми в програмата са 4: 2 са посветени на киното, 1 – на изобразителното изкуство и 1 с екологична тематика. 

Отново има детска част в Киномания 2010. Малките зрители ще могат да видят 12 заглавия, сред които има анимационни и игрални филми. Специално внимание заслужават заглавията "Кагемуша: Сянката на война", "Размирие" и "Сънища", поднесени по повод 100-годишнината от рождението на Акира Куросава.

Снимка от пресконференцията: Христо Друмев и представител на посолството на Китайската народна република

Сподели в: