72 фотопана ще бъдат показани в изложбата "България в пълен блясък"

Фотоизложбата "България в пълен блясък” ще бъде открита в 18 часа на 30 октомври 2008 г. в галерия "Средец" на Министерство на културата. Експозицията представя две основни теми – "История на Християнството по българските земи” и "Българският принос към световното наследство”. Събитието е по случай Деня на народните будители 1 ноември и е продължение на кампанията на Националния дарителски фонд "13 века България” в списъка на ЮНЕСКО по достойнство да бъдат включени още няколко български обекта. Организатори са  НДФ "13 века България” и Министерство на културата.

Изложбата включва 72 фотопана с размери 70 х 100 см. Те показват пътя на християнството по българските земи, прекрасни български манастири, икони от Тревненската и Самоковската иконописни школи и български обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Досега фотоизложбата бе представена от автора на фотографиите и текстовете Тошо Пейков в българското посолство в Берлин, в Баварския Ландтаг в Мюнхен, в градовете Хоф и Елванген и в Народното събрание в София по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България.
     
"Една изложба винаги има тайно послание, което не е скрито в текстовете, както най-често се мисли, а в цялостното излъчване на показаното, което всеки би могъл да усети. "България в пълен блясък” е скок във времето, посещение на непреходния стремеж към красота и достойнство”, казва проф. д.и.н. Валерия Фол за фотоизложбата.

Експозицията „България в пълен блясък” може да бъде видяна  в галерия „Средец” до 6 ноември 2008 г., а след това ще бъде представена в гр. Браила – Румъния, в Русе и в други градове.

Сподели в: